HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Därför är hemförsäkring så viktig

Helsingborg Om din lägenhet drabbas av eldsvåda är hemförsäkringen din bästa vän. Utan den är du utelämnad till din egen betalningsförmåga och att du har en bra plats i bostadskön.
Foto: Gry Ellebjerg

Om en lägenhet blir totalförstörd i en brand, det vill säga att merparten är så pass förstörd att den inte går att använda, upphör hyresavtalet. Fastighetsägaren har ingen skyldighet att hjälpa till med någon ny lägenhet. Lillemor Nordhöj arbetar som jurist vid Hyresgästföreningen i Helsingborg. Hem & Hyra ställde tre frågor till henne i ämnet.

Vad ska man göra som hyresgäst för att skaffa sig ett så bra skydd som möjligt?
– Nummer ett är ju att du har en hemförsäkring. De som har en hemförsäkring får hjälp med ett tillfälligt boende och hjälp med att ersätta möbler och kläder. Har du ingen hemförsäkring måste du själv ha ekonomisk möjlighet att hitta ett annat boende och själv ta den kostnaden.

Läs ocksåBjarne såg på när hans hem förstördes av elden - polisen misstänker mordbrand

Om mitt hem totalförstörs i en brand, är jag skyldig hyresvärden något?
– Har hyresgästen inte orsakat branden är det hyresvärdens skyldighet att ställa allt i ordning. Däremot bryts hyresförhållandet. Man har inga rättigheter och skyldigheter kvar mot varandra.

Annons

– Har däremot hyresgästen själv orsakat branden och att det fastslås i en utredning, då kan man bli ersättningsskyldig för att man har varit vållande eller oaktsam.

Om nu hemförsäkringen är så viktig, vad gör Hyresgästföreningen för att belysa detta?
– Det finns ingen tvingande lagstiftning om att en hyresgäst måste ha en hemförsäkring. Så vi kan inte tvinga någon att teckna ett avtal men vi uppmanar så många vi kan att göra det.

Annons
Läs ocksåOtäck lukt tvingar Marina och dottern att fly hemmet: "Vi har sovit i tvättstugan"En kvinna i övre 50-årsåldern i förgrunden och en yngre kvinna i bakgrunden. Bilden är tagen i ett kök.
Läs också Magnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval” Skenande snitthyra i fattigaste stadsdelen: ”Håller på att få slut på rimligt prissatta hyresrätter” Så snabbt rusar hyrorna i fattiga stadsdelar – småbarnspappan Khaled: ”Hur ska folk överleva?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.