Annons

Därför är hemförsäkring så viktig

Helsingborg Om din lägenhet drabbas av eldsvåda är hemförsäkringen din bästa vän. Utan den är du utelämnad till din egen betalningsförmåga och att du har en bra plats i bostadskön.
Foto: Gry Ellebjerg

Om en lägenhet blir totalförstörd i en brand, det vill säga att merparten är så pass förstörd att den inte går att använda, upphör hyresavtalet. Fastighetsägaren har ingen skyldighet att hjälpa till med någon ny lägenhet. Lillemor Nordhöj arbetar som jurist vid Hyresgästföreningen i Helsingborg. Hem & Hyra ställde tre frågor till henne i ämnet.

Vad ska man göra som hyresgäst för att skaffa sig ett så bra skydd som möjligt?
– Nummer ett är ju att du har en hemförsäkring. De som har en hemförsäkring får hjälp med ett tillfälligt boende och hjälp med att ersätta möbler och kläder. Har du ingen hemförsäkring måste du själv ha ekonomisk möjlighet att hitta ett annat boende och själv ta den kostnaden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Om mitt hem totalförstörs i en brand, är jag skyldig hyresvärden något?
– Har hyresgästen inte orsakat branden är det hyresvärdens skyldighet att ställa allt i ordning. Däremot bryts hyresförhållandet. Man har inga rättigheter och skyldigheter kvar mot varandra.

Annons

– Har däremot hyresgästen själv orsakat branden och att det fastslås i en utredning, då kan man bli ersättningsskyldig för att man har varit vållande eller oaktsam.

Om nu hemförsäkringen är så viktig, vad gör Hyresgästföreningen för att belysa detta?
– Det finns ingen tvingande lagstiftning om att en hyresgäst måste ha en hemförsäkring. Så vi kan inte tvinga någon att teckna ett avtal men vi uppmanar så många vi kan att göra det.

Annons
Läs ocksåBjarne såg på när hans hem förstördes av elden - polisen misstänker mordbrand
Läs också När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.