Annons

Bjuvsbostäder: Miljonförluster väntar om delar av bostadsbolaget säljs ut

Bjuv Det är dåligt för Bjuv och förödande för bostadsbolaget om politikerna driver igenom förslaget att sälja 30 procent av Bjuvsbostäder. Den analysen gör bostadsbolagets styrelse och vd.
På våren 2019 fick företaget Svefa uppdraget att göra en förstudie som syftade till att bli ett beslutsunderlag för politikerna. Rapportförfattarna anser att det är en bra tid att sälja fastigheter, det finns mycket pengar i branschen, men antalet bostäder måste vara relativt stort för att locka fler aktörer. Bjuvsbostäder äger cirka 1 100 lägenheter. De flesta i centrala Bjuv men också i Billesholm och Ekeby.

Det ligger ett förslag på att sälja 30 procent av Bjuvbostäder till en privat aktör. Det betyder cirka 300 lägenheter. Men förslaget har väckt politisk strid. När förslaget var uppe till beslut i kommunfullmäktige i september blev det minoritetsåterremiss. Bland annat för att bostadsbolaget skulle få lämna synpunkter.

I november sa Bjuvsbostäder i en skrivelse nej till att sälja delar av bolaget. Det skulle innebära för stora ”negativa konsekvenser för de boende och AB Bjuvsbostäder”. Det skulle också betyda att det skulle bli mycket svårt att fortsätta driva förvaltningen i egen regi.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

I förra veckan följdes skrivelsen upp med en rapport, ställd till kommunstyrelsen, författad av bostadsbolagets vd. Analysen är i det stort densamma. Att sälja lägenheterna är dåligt för hela Bjuv och förödande för bolaget som skulle börja gå med förlust varje år. Förlustbeloppen som nämns är upp mot sju miljoner kronor årligen.

Enligt analyserna är det ett stort problem att försäljningsunderlaget, en utredning Svefa, visar på fördelar när stora bolag säljer fastigheter. Bjuvsbostäder är inget stort bolag och klarar inte av att tappa lönsamheten från enskilda fastigheter. Bjuvsbostäder skulle vidare inte klara av att kapa kostnaderna i nivå med tappade intäkter, också det för man är ett mindre bolag. Till exempel skulle det inte vara möjligt för anställda att gå ner 30 procent i tid.

För kommunen i stort skulle det också få konsekvenser. Allmännyttan går i framkant för att bygga nytt och får andra privata aktörer att våga. Det skulle förloras. Vidare kan det kommunala bostadsbolaget i större utsträckning garantera olika slags boenden och olika hyresnivåer. Och den vinst som bolaget gör investeras tillbaka till Bjuv på olika sätt, vilket troligtvis inte är fallet med privata ägare som inte har säte i kommunen.

Läs ocksåBostadsbolag i kommun med fattiga invånare vill ha rekordstor höjning av hyranEn delad bild. En del visar ett flerfamiljshus i mörker. En del visar en äldre man med vitt hår och glasögon. En del visar en skylt med texten Bjuvsbostäder och en fågel.

Slutligen skriver vd Mats Nilsson i rapporten:
”Tidigare har vi haft en bra dialog med ägaren, låt oss också få detta i denna för bolaget och kommunen viktiga fråga”.

Annons

Mats Nilsson vill i övrigt inte uttala sig i frågan.

Politiskt är det en turbulent tid i Bjuv. Vid tiden för kommunfullmäktigemötet i september styrde Socialdemokraterna i minoritet med Kristdemokraterna, Centern och Liberalerna. Efter att Sverigedemokraterna fick igenom sin budget för 2020 med Moderaternas stöd hoppade styret av.

Läs ocksåSå missköter den skånska gurkodlaren sina hyreshus: ”Man blir mörkrädd”En tvådelad bild. Den ena halvan visar en kvinna med ryggen mot kameran som pratar med en äldre kvinna med rullator. Den andra bilden visar en man som tittar ut genom ett fönster och i bakgrunden står en kvinna.

Det betyder också att den styrelsen, med en socialdemokratisk ordförande, som sa nej till en försäljning i november idag inte är densamma. I nuläget står ordförandestolen hos Bjuvsbostäder tom.

Enligt Sverigedemokraternas Mikael Henrysson har han tagit del av rapporten men har ännu inte hunnit sätta sig in den, så att han vill uttala sig i frågan. Efter att SD tog över makten i Bjuv arbetar de nu framför allt med att tillsätta olika poster. Partiet ska också prata och komma överens med Moderaternas företrädare. Tidigast i mitten av februari tror han att det kan finnas ett färdigt förslag om en utförsäljning av delar av Bjuvsbostäder. Han stänger inte dörren för att det tidigare förslaget kan förändras.

Enigt Mikael Henrysson kommer den nya ordförandeposten i Bjuvsbostäders styrelse att tillsättas med en Sverigedemokrat. I slutet av januari är det första kommunfullmäktigemötet för året.

Annons

Hyresgästföreningen är kritisk till att sälja ut delar av Bjuvsbostäder och har startat en namninsamling.

Argumenten emot är bland annat att det kommunala bostadsbolaget är viktigt för samhällsutvecklingen och i Bjuv råder bostadsbrist. I detta läge är det helt fel att försvaga bolaget. Ett annat argument är att inte enbart hyresgästerna ska betala när det behövs extra pengar i kommunkassan. Det ska alla invånare göra.

Orsaken till försäljningen är att kommunen behöver pengar, bland annat till pensioner. Mer om det här:

Läs också Alingsåshem backar från försäljningsplaner: "Inte en god affär", säger vd:n Ombildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra" Planer på utförsäljning av hyresrätter i Gottsunda stoppas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.