HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Blankt nej till marknadshyror

Jämtland Stiger hyran måste 60 procent av hyresgästerna flytta. Det är ett av skälen till att Hyresgästföreningen säger nej till marknadshyror.

I en insändare säger Hyresgästföreningen Norrlands regionordförande Lillemor Göransson och regionchefen Henry Magnusson att styrkeförhållandet mellan en hyresgäst och en hyresvärd är minst sagt ojämnt:

”Marknadshyror i kombination med bostadsbristen skulle leda till kraftigt höjda hyror. Bostadsmarknaden är en helhet. Bristen på hyreslägenheter och höga hyror gör att priserna på villor och bostadsrätter stiger. Priserna på bostadsrätter har ökat med över 20 % på ett år. Marknaden har haft fritt spelrum och utvecklingen visar på vad som händer med priser i en bristsituation. Ännu högre hyror för hyreslägenheter skulle ytterligare späda på prisutvecklingen även i det ägda boendet.

Läs ocksåMoa, 25 år med Aspergers - "Svårt att ta in att jag fått ett eget hem"Moa Helleberg i Alingsås kan inte riktigt förstå att hon äntligen har en egen lägenhet.

Svensk Fastighetsförmedlings bobarometer visar att 60 % av de som inte äger sitt boende måste flytta om hyran stiger med upp till 3000 kr. För 25 % av de som äger sin bostad gäller samma sak.”

Hyresgästföreningen anser att företag får svårt att rekrytera personal i och med bostadsbristen, och hushållen får mindre möjligheter att konsumera andra varor/tjänster, vilket skadar tillväxten i företag:

”Hur ska ungdomar kunna flytta hemifrån? Hur ska vi möta den kraftiga befolkningsökningen? Hur minskar vi segregationen? Hur ska vi få tillväxt om kostnaderna för boendet gör att hushållen får svårt att konsumera annat? Hur förhindrar vi en bostadsbubbla?Detta är politiska frågor som marknaden inte kommer att lösa. De politiker som nu tror att marknadshyror är lösningen, skulle istället bidra till att förvärra bostadskrisen och minska konsumtionsutrymmet för en stor del av landets ca tre miljoner hyresgäster. Vår lösning är att det byggs fler hyresrätter med hyror som de flesta människor klarar av. Hyresrätten är skattemässigt missgynnad jämfört med andra boendeformer. För en trerumslägenhet handlar det om 2000 kronor/ månad jämfört med bostadsrätt och detta driver upp hyresnivåerna. Det investeringsstöd för nyproduktion av hyresrätter som föreslås av regeringen är bra men inte tillräckligt. Det som behövs är en skattereform för hyresrätten.”

Läs ocksåLuleå lider av växtvärk när näringslivet växer kraftigt
Läs också Bostadsbristen gör kön till en viktig del av ”fuck off-kapitalet” Flytt till fast jobb - ändå får inte Amanda näringslivsförtur Vem ska bo i höghuset i Mariestads nya lyxområde?

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.