Annons

Boris flyttade från renoveringen

Göteborg Renoveringar gör att dubbelt så många människor väljer att flytta. Boris Trebokhov är en av dem. I stället för att betala höjd hyra valde han att lämna Backa.
Foto: Gustaf Görfelt
Från Backa till Angered. Boris Trebokhovs flytt följer mönstret som Boverket har konstaterat. Flyttlasset vid renoveringar går oftast till låginkomsttagarområden i städernas ytterkant. Men Boris trivs bra i Rannebergen.

Renoveringarna av miljonprogrammet rullar över Sverige. Husen behöver rustas upp, men samtidigt orsakar renoveringarna flyttvågor. Det visar en undersökning som Boverket gjort.

Boris Trebokhov hade bott på Lisa Sass gata i Backa sedan 2001. Hyran för den lilla ettan var låg, från början bara runt 1 500 kronor, en huvudanledning till att han bosatt sig där.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men 2013 började Bostadsbolaget en renovering av området.

– Den nya hyran skulle bli över 3 000 kronor. Jag såg att den största skillnaden var att man fick en liten balkong. Men i så fall betalar jag hellre lite mer för att bo någonstans bättre, säger Boris.

Boverkets undersökning visar att människor som flyttar på grund av renoveringar löper större risk än andra att hamna i andrahandsboende eller på andra sätt tappa fästet på bostadsmarknaden.

Läs ocksåLars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljonLars Friberg

Så kunde det ha gått för Boris Trebokhov också. Han har tidigare haft skulder. De är betalda nu, men betalningsanmärkningen finns kvar.

Annons

– Då är det svårt att få ny lägenhet. Men Bostadsbolaget gav mig ett bra alternativ. När jag fick se den här lägenheten tackade jag ja direkt, säger han.

Hans nya bostad ligger i Rannebergen, Angered. Det följer också mönstret i Boverkets rapport, som visar att flyttlasset vid renoveringar oftast går till ytterområden med låga inkomster.

Läs ocksåEkparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmattaParkettgolv. Bilden visar broschyr om renoveringen och Ingrid Edéus i köket.

Men Boris Trebokhov ser sig inte som ett offer. Tvärtom tycker han att han fått det bättre i Rannebergen än i Backa.  
– Här har jag nära till naturen och bra grannar. Det är perfekt. Jag har inget behov av stan.

LÄS MER:

Utredaren: ”Du får en segregationseffekt”

Annons

DEN HÄR ARTIKELN ÄR EN DEL I HEM & HYRAS SAMARBETE MED TIDNINGEN FAKTUM.

Klicka på ämnes-tagen HemhyraFaktum för att läsa alla artiklarna.

Läs också Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Planerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med” Ann-Christins saker försvann – värden lyckas inte ta reda på vad som hänt: ”Vi har ingen aning”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.