HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Boris flyttade från renoveringen

Göteborg Renoveringar gör att dubbelt så många människor väljer att flytta. Boris Trebokhov är en av dem. I stället för att betala höjd hyra valde han att lämna Backa.
Foto: Gustaf Görfelt
Från Backa till Angered. Boris Trebokhovs flytt följer mönstret som Boverket har konstaterat. Flyttlasset vid renoveringar går oftast till låginkomsttagarområden i städernas ytterkant. Men Boris trivs bra i Rannebergen.

Renoveringarna av miljonprogrammet rullar över Sverige. Husen behöver rustas upp, men samtidigt orsakar renoveringarna flyttvågor. Det visar en undersökning som Boverket gjort.

Boris Trebokhov hade bott på Lisa Sass gata i Backa sedan 2001. Hyran för den lilla ettan var låg, från början bara runt 1 500 kronor, en huvudanledning till att han bosatt sig där.

Läs ocksåNu renoveras de förfallna husen – men hyresgästen Filip har kluvna känslor

Men 2013 började Bostadsbolaget en renovering av området.

– Den nya hyran skulle bli över 3 000 kronor. Jag såg att den största skillnaden var att man fick en liten balkong. Men i så fall betalar jag hellre lite mer för att bo någonstans bättre, säger Boris.

Boverkets undersökning visar att människor som flyttar på grund av renoveringar löper större risk än andra att hamna i andrahandsboende eller på andra sätt tappa fästet på bostadsmarknaden.

Läs ocksåBostadsbrist i grannkommunerna - men här kan hyreshus rivas

Så kunde det ha gått för Boris Trebokhov också. Han har tidigare haft skulder. De är betalda nu, men betalningsanmärkningen finns kvar.

– Då är det svårt att få ny lägenhet. Men Bostadsbolaget gav mig ett bra alternativ. När jag fick se den här lägenheten tackade jag ja direkt, säger han.

Hans nya bostad ligger i Rannebergen, Angered. Det följer också mönstret i Boverkets rapport, som visar att flyttlasset vid renoveringar oftast går till ytterområden med låga inkomster.

Läs ocksåHyresgäster protesterade – men Halmstadvärden får renovera

Men Boris Trebokhov ser sig inte som ett offer. Tvärtom tycker han att han fått det bättre i Rannebergen än i Backa.  
– Här har jag nära till naturen och bra grannar. Det är perfekt. Jag har inget behov av stan.

LÄS MER:

Utredaren: ”Du får en segregationseffekt”

DEN HÄR ARTIKELN ÄR EN DEL I HEM & HYRAS SAMARBETE MED TIDNINGEN FAKTUM.

Klicka på ämnes-tagen HemhyraFaktum för att läsa alla artiklarna.

Läs också Cirkus satte färg på miljonprogramsområdet - nu får renoveringen pris Författaren om maffian i förorten: "en extrem situation som fått pågå i tystnad"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.