Annons

Bostäder valfråga för riksdagskandidater

Dalarna Bostadspolitik, jobb och barns rättigheter. Det är frågor som Hyresgästföreningens Alaa Idris och Helena Frisk vill driva om de kommer in i riksdagen.

Minst 31 anställda eller förtroendevalda inom Hyresgästföreningen ställer upp i höstens val. Det visar en genomgång som Hem & Hyra har gjort i de sju länen Örebro, Värmland, Dalarna, Gävleborg, Uppsala, Västmanland och Södermanland.

Av dessa 31 kandiderar 17 personer för Socialdemokraterna. Fyra av dem, till riksdagen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Av dessa är det Alaa Idris och Helena Frisk som har de mest framskjutande positionerna inom Hyresgästföreningen.

Alaa Idris från Örebro sitter i Hyresgästförenigens förbundsstyrelse, föreningens högsta beslutande organ, och återfinns på femte plats på riksdagslistan för (S) i Örebro län.

Helena Frisk från Karlskoga är ordförande i Region Mitt (länen Dalarna, Södermanland, Värmland och Örebro) och dessutom ersättare i förbundsstyrelsen. Hon återfinns på 15:e plats för (S) i Örebro län.

Läs ocksåBarbro vill inte sitta på två stolar - nu tar hon ett kliv uppåtHyresgästföreningens kontor och Barbro Svensson från Nässjö

Helena Frisk har tidigare suttit i riksdagen mellan åren 1997 och 2007.

– Chansen att komma in i riksdagen igen är minimal, det är väldigt svårt att få så många kryss som behövs. Men i kommunfullmäktige lär jag ha större möjligheter, säger Helena Frisk som även ställer upp i kommunalvalet i Karlskoga.

Annons

Och kommer de in så är en av frågorna de tycker är viktigast att driva – bostadspolitik.

Läs ocksåKritiserad hyresgästbas föreslås till ny hög post – trots larm från visselblåsareKenneth Gustavsson, Hyresgästföreningen, och skiss på visselblåsare.

– Alla ska rätt till en god bostad till en rimlig hyra. Boendet ska vara en grundbultarna i vår välfärd, säger Alaa Idris när hon får i uppdrag av Hem & Hyra att lista sina tre viktigaste frågor som hon vill driva om hon kommer in i riksdagen efter höstens val

Även Helena Frisk sätter bostadspolitiken som en av sina tre främsta frågor om hon skulle komma in:

– Vid valet 1998 när jag stod på valbar plats till riksdagen så var mitt budskap på valaffischerna ”En god bostad till en rimlig kostnad” det känns ju som att den frågan är minst lika aktuell idag. Vilket gör att det är en given fråga att driva även i denna valrörelse, även om jag hoppats att vi kommit längre. Och på lokal nivå i Karlskoga finns behov av ta fram ett bostadspolitiskt program som utgår från hur Karlskoga och bostadsförsörjningen ser ut i dag och hur vi vill att det ska se ut i framtiden, säger hon.

Barnfattigdom är en fråga som tangerar boendet, eftersom den berör många hyresgäster. Och det är en fråga som Helena Frisk också vill driva lokalt om hon kommer in i kommunfullmäktige i Karlskoga. Hon har tidigare motionerat om att en handlingsplan mot barnfattigdom ska tas fram och vill följa upp den motionen.

Men även på riksdagsnivå skulle Helena Frisk vilja driva frågor om barns rättigheter:

Annons

Och för Helena Frisk finns två frågor som hon skulle vilja driva i riskdagen som också ha

– En av de första frågorna jag drev när jag kom in i riksdagen 1994 var lagstadgad rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid, och där är vi inte än – men trägen vinner så jag fortsätter oförtrutet min kamp.  En annan fråga som är viktig är att göra barnkonventionen till lag, det talas och talas om det, kanske även i det fallet dags att gå från ord till handling, säger hon.

Om Alaa Idris kommer in i riksdagen är hennes två andra hjärtefrågor, utöver boendet, arbete och välfärd:

– Alla ska ha rätt till ett arbete – ingen ska stängas ute från arbetsmarknaden. Alla ska rätt till en god välfärd – det är dags att prioritera välfärden före privatiseringar och skattesänkningar, säger Alaa Idris.

Läs också Striden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg Johan Danielsson tredje bostadsministern under 2021 - första från S sedan Mona Sahlin Granskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.