Annons

Flera bostadsbolag i Skåne ber grannar agera mot våld

Skåne Hässlehem har precis beslutat att införa policyn och MKB i Malmö och Helsingborgshem är på gång. Rörelsen Huskurage, som uppmanar grannar att larma om våld, växer.
Foto: Pixabay

Det handlar om en policy där grannar uppmanas att agera mot misstänkt våld innanför hemmets väggar. Policyn sätts upp i trapphus med information om hur man som granne kan göra vid misstankar.

Enligt Peter Svensson, som med sambon Nina Rung startade den ideella rörelsen, har idag ett 30-tal kommunala bostadsbolag i Sverige infört Huskurage. Några stor är på gång i Skåne.
– Det är så klart jättebra och roligt inte minst när MKB som är ett av Sveriges största kommer med, och också Helsingborgshem som är stora och tongivande.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

I Skåne har hittills ABK i Kristianstad, Ebo i Eslöv, Ystadsbostäder, LKF i Lund och nu senast Hässlehem anslutit sig.
– Vi räknar med att före sommaren omfattas 300 000 hushåll i Sverige. Om man räknar med tre personer i varje hushåll är det nästan en miljon personer, säger Peter Svensson.

Annons

Enligt honom nås han av vittnesmål där rörelsen faktiskt räddar liv. Det finns dock de som inte riktigt håller med om att metoderna är helt rätt, som polisens kommunikationschef i Örebro. Risken finns att drabbas själv.

Också privata bostadsbolag har anslutit sig som Willhem och Wallenstam. Enligt konceptet är samarbete med andra, som kvinnojourer och socialtjänst att föredra. Här kan du läsa mer om Huskurages policy och uppmaningar.

Läs ocksåAllt fler bostadsbolag ansluter till Huskurage

 

Annons

 

Läs också Vänsterpartiet ber hyresvärdar införa Huskurage ”Knacka på och rädda liv” Rekordkravet blev ratat - förhandlingar om hyror för 65 000 har brutit samman Gör succé hos turister men stör grannarna - nu vill värden vräka mannen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.