Annons

Botkyrkabyggen höjer hyran med 0,8 procent

Botkyrka Botkyrkabyggen höjer hyran med 0,8 procent för sina 12 000 hyresgäster. Simon Safari på Hyresgästföreningen är nöjd.

– Bolaget befinner sig i en ekonomisk kris och behöver sälja lägenheter för att kunna finansiera de stora upprustningarna. I det perspektivet är det en bra uppgörelse tycker jag, säger Simon Safari, ordförande Hyresgästföreningen Botkyrka-Salem.

Botkyrkabyggens vd Ulf Nykvist är också nöjd med uppgörelsen med tanke på lågkonjunkturen och att räntorna är låga.
– Höjningen gör att vi kompenseras för kostnadsökningar i samhället. Sedan kommer vi att förhandla hyreshöjningar i samband med rotrenoveringarna separat, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyran för en garage- och parkeringsplats höjs också med 0,8 procent, vilket innebär 2 kronor för en parkeringsplats som kostar 250.

Annons

Men hur mycket hyran höjs för Botkyrkabyggens hyresgäster är olika. Skälet är att bolaget i våras införde ett nytt hyressättningssystem som utgår från läge och lägenhetens standard. Det nya hyressystemet innebär att vissa får sänkt hyra och vissa får höjd hyra under en femårig infasningsperiod.

Hyreshöjningen på 0,8 procent som gäller från första januari 2013, läggs på de tidigare aviserade höjningarna och sänkningarna av hyran. Resultatet är därför att vissa hyresgäster även nästa år får sänkt hyra medan andra får en höjning.

Annons
Läs ocksåSista steget tas i Umeå
Fakta: Hyreskrav i Stockholm 2013

Svenska Bostäder: 2,3-4,1 %
Familjebostäder: 2,3-4,1 %
Stockholmshem: 2,3-4,3%
Fastighetsägarna: 2,3-4,2 %
Huge, Huddinge: 4,5 %
Ekerö Bostäder: 2,96 %
Upplands-Brohus: 2,3 %
Järfällahus: 3,4 %
Värmdö Bostäder: 2,9 %
Telge Bostäder: 3,85 %
Haninge Bostäder: 3,32 %

 

 

Läs också Hyressänkning i Hässelby Hyrestvisten i Varberg är över Fastighetsägarna fick inte igenom höga Varbergshyror Uppsalahem höjer hyrorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.