HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Botkyrkabyggen spred personuppgifter om hyresgäster

Botkyrka En bovärd på Botkyrkabyggen lämnade ut en lista med personuppgifter på 455 hyresgäster. Listan har använts av personer som vill ombilda till bostadsrätter. – Det är beklagligt, säger Simon Safari, Hyresgästföreningen Botkyrka/Salem.

​Lotta Arnesson, informationschef på Botkyrkabyggen, understryker att Botkyrkabyggen är restriktiva med att lämna ut uppgifter om sina hyresgäster. Bolaget ska nu se över sina rutiner så att det inte händer igen.
– Det som hänt är olyckligt. Han som lämnat ut listan gjorde det för att vara bussig men han har gjort en tabbe. Hyresgästerna ska kunna lita på oss, säger Lotta Arnesson.

Simon Safari på Hyresgästföreningen Botkyrka/Salem upptäckte listan av en slump när han träffade en person som vill ombilda Botkyrkabyggens lägenheter på Eriksbergsåsen i Norsborg.
– Jag undrade vad han fått den ifrån och då sa han Botkyrkabyggen. Det kändes jättekonstigt, säger han.

Läs ocksåMorddömd uppsagd – hyrde ut lägenheten svart från Kumlabunkern
Simon Safari tycker det är beklagligt att personalen inte vet att man inte ska lämna ut listor med hyresgästernas namn och adress.
– Det är bra att de ska se över sina rutiner men jag tycker också de borde gå ut till hyresgästerna och säga att de beklagar det här, säger han.
 
Han tycker det är extra allvarligt om sekretessbelagda uppgifter lämnats ut, information om personer som till exempel har skyddad identitet. Men Lotta Arnesson tror inte sådan information lämnats ut.
– Men jag törs inte lova att det inte har skett, säger hon.
 
En av de personer som använt listorna är Kim Andersson, som bor på Eriksbergsåsen i Norsborg och som vill ombilda hyresrätterna i området till bostadsrätter. Han förstår inte kritiken.
– Vi har använt listan när vi knackat dörr och bockat av de som är intresserade av att ombilda. Listan ska vi skicka in till Botkyrkabyggen, säger han. 
Simon Safari har bett Datainspektionen kontrollera om det inträffade är olagligt. Men enligt Oskar Öhrström, jurist på Datainspektionen, behöver det inte strida mot personuppgiftslagen att lämna ut uppgifter om vilka som bor i området, tvärtom kan bolaget vara skyldig att göra det enligt offentlighetsprincipen.
 
Däremot bör det göras en sekretessbedömning så att man inte lämnar ut information om människor som till exempel har skyddad identitet.
– Man måste också säkerställa att uppgifterna inte kommer att hanteras i strid med personuppgiftslagen. Uppgifterna bör enbart lämnas ut om sökanden anger en godtagbar förklaring till varför uppgifterna begärs ut, säger Oskar Öhrström.

Läs också Trots elbilsboom – 66 laddplatser för elbilar står outhyrda hos Botkyrkabyggen Halil och Klody vill öka tryggheten i Botkyrka Uppretade andelsägare kräver 27 miljoner av Botkyrkabyggen Ångrar sig - värd köper tillbaka lägenheter för 34 miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.