Annons

Bovista kräver höjda hyror

Trollhättan ​Nu har Centerplan/Bovista satt en siffra på sitt hyreskrav. Bolaget vill ha 2,5 procent mer för de närmare 300 lägenheterna i de misskötta kvarteren Plogen 1 och 2 i Trollhättan. Hyresgästföreningens förhandlare vill först se konkreta förändringar på området.

​Hyrorna på Plogen 1 och 2 ligger under allmännyttiga Eidars nivå, men samtidigt har kvalitén släpat efter rejält. Fortfarande återstår många insatser och ett stort antal hyresgäster har problem med fukt och mögel inomhus.
Är det rimligt att höja hyrorna?
– Det är tveksamt. Vi vill gärna först se att bolaget åtgärdar olika brister som utlovats, säger förhandlaren Siv Fransson.

Enligt Siv Fransson har läget blivit något bättre den senaste tiden; nu finns det fler på området som sköter gräsklippning, renhållning och annan skötsel.
Senaste hyreshöjningen på Plogen 1, de så kallade Kinahusen som rustades upp i slutet av 1980-talet, skedde i april 2006. På Plogen 2, som är i betydligt sämre skick, har hyrorna legat stilla sedan 2005.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Redan i somras aviserade bolaget en hyreshöjning för de närmare 300 lägenheterna i Trollhättan. Man angav dock inte någon nivå på kravet. Förhandlingarna startade i september, men sköts upp på grund av situationen i bostadsområdet.
Nu har alltså Centerplan/Bovista kommit med ett krav: en höjning på 2,5 procent som ska gälla retroaktivt från 1 september. Det innebär en höjning med 100 kronor i månaden för den som i dag har en hyra på 4 000 kronor.

Annons

Siv Fransson vill inte föregå förhandlingen och är försiktig med att uttala sig, men tillägger:
– Nu ska jag analysera siffrorna, det har ju inte varit skarpt läge förrän nu.
Förhandlingarna återupptas den 17 november.

Fotnot: Hem & Hyra har förgäves bolagets vd Samuel Boström för en kommentar.

Annons
Läs ocksåDemonstration mot rekordhöga hyreskrav i BiskopsgårdenHyresgäster i Boskopsgården demonstrerar mot Willhems krav att få höja hyran med 10 procent. Willhem vill dessutom dra in pengarna till hyresgästernas samlingslokaler.
Läs också Hyrorna klara för 6000 hyresgäster i Uppsala Kommunpolitikern slängde ut sin hyresgäst – tyckte hon kunde bo kontraktslöst Hon tvingades skilja sig för att få lägenheten Regeringen granskar orättvisor på hyresmarknaden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.