Annons

Boxholmshus höjer hyrorna

Linköping En hyreshöjning med i genomsnitt 0,9 procent väntar kommunala Boxholmshus hyresgäster 1 april. Främsta anledningen är ett omfattande underhållsbehov.
Foto: Jenny Knutsson
Boxholmshus höjer hyrorna från 1 april.

Boxholmshus hade begärt att få höja hyrorna med 2 procent, men efter förhandling med Hyresgästföreningen står det klart att det blir knappt hälften. Hyrorna höjs med 7,75 kronor per kvadratmeter och år, vilket motsvarar cirka 0,9 procent i genomsnitt.

– Vi ser kostnadsökningar framför allt på externa tjänster. Det byggs mycket i dag och det påverkar våra priser när vi gör upphandlingar, säger Fredrik Noaksson, vd för Boxholmshus.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men framför allt vill Boxholmshus satsa mer på underhåll.

– Vi har ett eftersatt underhåll av våra fastigheter och har mycket att ta igen.

Annons

Bland annat väntar stamrenovering på flera håll.

Läs ocksåHär håller solceller nere hyrorna

– Vi har påbörjat processen i ett par fastigheter, på Parkgatan och lite i Bjursdalen, men vi måste öka takten, säger Fredrik Noaksson.

Hyresgästföreningens förhandlare Evelin Davidsson tycker att nivån på hyreshöjningen är rimlig med tanke på omständigheterna.

Annons

– Pengarna kommer hyresgästerna till del. Det blir i snitt cirka 40 kronor i månaden och det ska framför allt gå till underhåll. Hyresnivån i Boxholm är också lite lägre än på många andra håll generellt sett, även om man börjar komma i fatt nu.

Läs ocksåCorona försenar nya lägenheter
Läs också Fler vill bo i nybyggt i Boxholm Nya lägenheter byggs i Boxholm - trots bidragsstrul Tillstånd krävs efter p-problem
Länkar

Boxholmshus höjer hyrorna

Boxholm Boxholmshus höjer hyrorna med 1,5 procent 1 maj. Några hyresgäster, som bor i ny- och ombyggda lägenheter, slipper höjning.

Det är framför allt ökade driftskostnader och ett stort underhållsbehov som ligger bakom att Boxholmhus anser sig behöva höja hyrorna. Det kommunala bostadsbolaget hade begärt en höjning med två procent, men efter förhandling med Hyresgästföreningen står det klart att uppgörelsen landar på tolv kronor per kvadratmeter och år vilket motsvarar 1,5 procent. Det betyder att en lägenhet på 70 kvadratmeter blir 70 kronor dyrare per månad.

Hyresgästföreningens förhandlare Evelin Davidsson tycker att Boxholmshus presenterade ett återhållsamt och välmotiverat hyreskrav, även om det fanns en del att diskutera vid förhandlingsbordet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Underhållet är eftersatt i delar av fastighetsbeståndet och det vill de jobba med, säger Evelin Davidsson.

– Som i många andra mindre kommuner ligger hyresnivåerna lågt samtidigt som underhållsbehovet är stort. Det är viktigt för hyresgästernas skull att man kan åtgärda det som behövs så att inte skadorna på fastigheterna blir större, fortsätter hon.

Boxholmhus vill lägga fyra miljoner kronor på underhåll under 2015, vilket var ett av bolagets argument vid förhandlingen.

Annons
Läs också

– Vi kommer att följa upp det här. Till nästa förhandling får de presentera vad de har gjort så att vi ser att det blivit som de sa, säger Evelin Davidsson.

Enligt Boxholmshus vd Fredrik Noaksson är det stambyte på Dalgårdsgatan som står först i tur. Dessutom planeras stamrenovering genom så kallad relining (rörinfodring) på Parkgatan.

– Vi tittar också på renovering av balkonger på Bjursdalsvägen 17 och 19, säger Fredrik Noaksson.

Läs ocksåHär håller solceller nere hyrorna

Arbetet med att byta ut undercentraler som bland annat reglerar uppvärmningen i husen fortsätter också.

Annons

– Vi påbörjade det för ett par år sedan och tar det successivt eftersom det kostar en del. Vi gör det för att kunna följa systemet via nätet och mer noggrant kunna ställa in inomhustemperaturen, förklarar han.

Nio av Boxholmshus drygt 600 lägenheter undantas i överenskommelsen. För dessa höjs inte hyrorna alls. Det handlar om lägenheter på Dalgårdsgatan 12 och Bjursdalsvägen 7 som skapats genom att före detta förråd och lokaler byggts om under 2014. De slipper höjning eftersom hyrorna redan ligger förhållandevis högt.

– De hyresgästerna har bara hunnit bo i sina lägenheter några månader så vi vill inte ge dem en hyreshöjning redan, säger Fredrik Noaksson.

Läs också Corona försenar nya lägenheter Fler vill bo i nybyggt i Boxholm Nya lägenheter byggs i Boxholm - trots bidragsstrul
Länkar

Boxholmshus höjer hyrorna

Boxholm Boxholmshus höjer hyrorna med tre procent 1 april. En av anledningarna är att kommunen infört en borgensavgift på bolagets lån.

Bostadsbolaget Boxholmshus hade begärt att få höja med fyra procent men fick inte gehör för detta vid förhandlingen med Hyresgästföreningen. Överenskommelsen innebär att lägenheter med varmhyra blir 21 kronor dyrare per kvadratmeter och år. För lägenheter med kallhyra är motsvarande siffra 17 kronor medan lägenheter där både värme och hushållsel ingår höjs med 23 kronor per kvadratmeter och år.

Det betyder att en lägenhet på 60 kvadratmeter med varmhyra blir 105 kronor dyrare per månad.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Marcus Hansson deltog i förhandlingen för Hyresgästföreningens räkning. Han menar att tre procent är högt jämfört med hur mycket hyran höjs i år i de flesta andra kommuner i länet.

– Men även om det låter mycket i procent så är det en lägre höjning i kronor än i exempelvis grannkommunen Mjölby. Det beror på att hyrorna i Boxholm ligger lågt jämfört med många andra orter, säger Marcus Hansson.

Annons

Enligt honom finns det tre skäl till att hyrorna hos Boxholmshus behöver höjas. Ett är att kommunen från och med i år tar ut en avgift för att man går i borgen för bolagets lån. Det har att göra med en ny lag, som inte tillåter att allmännyttiga bostadsbolag lånar till bättre villkor än andra företag genom att ägaren, kommunen, går i borgen.

Läs ocksåHär håller solceller nere hyrorna

– Ett annat skäl till att man vill höja hyran är att Boxholmshus har stora underhållsbehov, säger Marcus Hansson.

Dessutom ökar olika taxebundna kostnader.

Annons

Hyresgästerna på Bjursdalsvägen 9 får en lite lägre hyreshöjning än övriga, medan de som bor på Lövings väg i Malexander slipper hyreshöjning helt och hållet.

Läs ocksåCorona försenar nya lägenheter

Hem & Hyra har förgäves sökt Boxholmshus vd Fredrik Noaksson för en kommentar.

Läs också Fler vill bo i nybyggt i Boxholm Nya lägenheter byggs i Boxholm - trots bidragsstrul Tillstånd krävs efter p-problem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.