Annons

De får in rök via friskluftsintaget

Stockholm Huset är nybyggt men småbarnsfamiljen får ändå in röklukt från grannen. Nu vill familjen Bergman ha hyresreduktion.

Familjen Bergman flyttade in i det nybyggda huset på Kungsholmen i somras. Hyran är cirka 12 000 kronor i månaden för tre rum med loggia. Bara dagar senare kände de en stark röklukt i lägenheten. En lukt som ännu inte har försvunnit.
– Det gick inte att sova, jag hade huvudvärk, hosta och ögonen rann, berättar Jenni Bergman.

Det visade sig snart att det var grannen som använde den inbyggda balkongen (loggian) för att röka, precis vid familjen Bergmans friskluftsintag. Problemet är att huset är ett så kallat passivhus där luften återvinns i en värmeväxlare. Röken går bara runt, runt. Hyresvärden Wallenstam installerade ett kolfilter i familjens friskluftsintag, men det gjorde bara en marginell skillnad.
–Det känns tråkigt att man slängde sex års kötid på den här lägenheten. Det var först när jag hörde av mig till journalister som det började hända saker, säger Jenni Bergman, som vill ha reducerad hyra under tiden familjen utsatts för röken.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Tommy Jansson är uthyrningschef hos Wallenstam. Han menar att det inte handlar om en konstruktionsmiss.
– Vi har varit i kontakt med hyresgästen som röker på loggian och installerat ett kolfilter i friskluftsintaget. Nu går vi vidare och väljer att komplettera med ett separat filterskåp. Tyvärr är det viss leveranstid.

Annons
Läs också Fick 490 000 via Swish – bolag åker på skattesmäll efter hotelluthyrning Ockerhyror och polisrazzior – nu stoppar Wallenstam kritiserad företagsuthyrning Wallenstams "premiumlägenheter" hyrdes ut av mellanhand – 4 800 kronor för två dygn Självförsörjande på el – men hyresgästernas räkning rusar 650 procent Privatvärdar vill höja hyran med 9,73 procent i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.