HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

De får mer att säga till om

Göteborg Hyresgäster har små möjligheter att påverka renoveringar. Men nu testar flera stora Göteborgsvärdar en ny modell som släpper in de boende i processen.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Catherina Åberg, Sebastian Borssén, Kerstin Serenander, Lise Slåttnes och Jan Fridén bor alla på Carl Grimbergsgatan och ingår i den samrådsgrupp som hyresgästerna har utsett. Den planerade renoveringen berör ett 80-tal hushåll.

På Carl Grimbergsgatan i Annedal planerar hyresvärden, Robert Dicksons stiftelse, en omfattande renovering. Projektet är ännu i sin linda – men hyresgästerna har redan bjudits in till samråd.

Det är ingen självklarhet, tvärtom. Men här testar värdens ombud, RCB Fastighetsutveckling, ett nytt avtal som har tecknats med Hyresgästföreningen.

Läs ocksåSkenande snitthyra i fattigaste stadsdelen: ”Håller på att få slut på rimligt prissatta hyresrätter”Fartun Ahmed i Rinkeby tjänar 19 000 kronor efter skatt som barnskötare med heltidsjobb. Trots att även maken arbetar heltid får familjen kämpa med vardagsekonomin. Nu har hyran höjts igen.

Tanken är att de boende ska få mer att säga till om. Men hyresgästen Kerstin Serenander vågar inte ta ut för mycket i förskott.

– Jag är lite skeptisk i allmänhet. De måste leverera något som vi kan ta ställning till. De stora dragen: när det sätter i gång och vilka svårigheter de står inför. Bagateller som om man ska ha kaklat eller inte är en senare fråga, säger hon.

Annons

Även fastighetsägare gynnas av att ta med de boende i processen, anser Agneta Ranäng på RCB Fastighetsutveckling. Inte minst för att undvika tvister av den typ som uppstod på numera rikskända Pennygången i Högsbo.

Läs ocksåFår lämna stadsvåning efter konflikt om marmorhandfatHyresvärden ville renovera badrummet till ett normalt standardutseende. Men hyresgästerna ville att det skulle återställas som det såg ut innan branden.

– Känner man sig överkörd går mycket kraft åt till att protestera i stället för att vara kreativ och hitta lösningar. Det handlar om tillit. Inte bara som hyresgäst utan även som värd. Alla måste känna att de vinner någonting, säger hon.

Delaktiga hyresgäster borgar också för smidigare hyresförhandlingar när renoveringen väl startar, tror Agneta Ranäng.

Även Wallenstam och HSB testar nu den nya modellen. Hyresgästföreningen har också tecknat liknande avtal med Göteborgs tre stora kommunala värdar Poseidon, Bostadsbolaget och Familjebostäder. Det kommer att gynna tusentals boende, tror Hyresgästföreningens projektledare Jesper Bryngelsson.

Annons
Läs också130 000 kronor för 17 katters klös och kissTre sammansatta bilder visar på lägenhetens dåliga skick.

– Ingen ska gå runt med en klump i magen och inte veta om man ska kunna bo kvar. Kan man plocka bort den oron hade det varit fantastiskt. Jag tror inte att vi som organisation kommer att nöja oss förrän vi ser att det faktiskt blir så.

LÄS MER
Hem & Hyra granskar: Så mycket höjs hyran vid renovering

Fakta: Ombyggnadsavtal

Ger hyresgäster mer inflytande vid renovering och ombyggnad.
Varje hyresgäst ska kunna välja mellan minst två olika nivåer vid en renovering.
De boende ska bjudas in tidigt i planeringen, tidigare än i dag.
Erbjuder en gemensam mall för bra samverkan mellan fastighetsägare och boende.

Läs också Miljardsatsning i Mora - men hyresgästerna är oroliga: "Rykten om att husen ska rivas" Forskare vill ändra lagen om renoveringar: ”Hyresgästers inflytande är extremt begränsat”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.