Annons

De får mer att säga till om

Göteborg Hyresgäster har små möjligheter att påverka renoveringar. Men nu testar flera stora Göteborgsvärdar en ny modell som släpper in de boende i processen.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Catherina Åberg, Sebastian Borssén, Kerstin Serenander, Lise Slåttnes och Jan Fridén bor alla på Carl Grimbergsgatan och ingår i den samrådsgrupp som hyresgästerna har utsett. Den planerade renoveringen berör ett 80-tal hushåll.

På Carl Grimbergsgatan i Annedal planerar hyresvärden, Robert Dicksons stiftelse, en omfattande renovering. Projektet är ännu i sin linda – men hyresgästerna har redan bjudits in till samråd.

Det är ingen självklarhet, tvärtom. Men här testar värdens ombud, RCB Fastighetsutveckling, ett nytt avtal som har tecknats med Hyresgästföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Tanken är att de boende ska få mer att säga till om. Men hyresgästen Kerstin Serenander vågar inte ta ut för mycket i förskott.

– Jag är lite skeptisk i allmänhet. De måste leverera något som vi kan ta ställning till. De stora dragen: när det sätter i gång och vilka svårigheter de står inför. Bagateller som om man ska ha kaklat eller inte är en senare fråga, säger hon.

Annons

Även fastighetsägare gynnas av att ta med de boende i processen, anser Agneta Ranäng på RCB Fastighetsutveckling. Inte minst för att undvika tvister av den typ som uppstod på numera rikskända Pennygången i Högsbo.

Läs ocksåLars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljonLars Friberg

– Känner man sig överkörd går mycket kraft åt till att protestera i stället för att vara kreativ och hitta lösningar. Det handlar om tillit. Inte bara som hyresgäst utan även som värd. Alla måste känna att de vinner någonting, säger hon.

Delaktiga hyresgäster borgar också för smidigare hyresförhandlingar när renoveringen väl startar, tror Agneta Ranäng.

Även Wallenstam och HSB testar nu den nya modellen. Hyresgästföreningen har också tecknat liknande avtal med Göteborgs tre stora kommunala värdar Poseidon, Bostadsbolaget och Familjebostäder. Det kommer att gynna tusentals boende, tror Hyresgästföreningens projektledare Jesper Bryngelsson.

Annons
Läs ocksåEkparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmattaParkettgolv. Bilden visar broschyr om renoveringen och Ingrid Edéus i köket.

– Ingen ska gå runt med en klump i magen och inte veta om man ska kunna bo kvar. Kan man plocka bort den oron hade det varit fantastiskt. Jag tror inte att vi som organisation kommer att nöja oss förrän vi ser att det faktiskt blir så.

LÄS MER
Hem & Hyra granskar: Så mycket höjs hyran vid renovering

Fakta: Ombyggnadsavtal

Ger hyresgäster mer inflytande vid renovering och ombyggnad.
Varje hyresgäst ska kunna välja mellan minst två olika nivåer vid en renovering.
De boende ska bjudas in tidigt i planeringen, tidigare än i dag.
Erbjuder en gemensam mall för bra samverkan mellan fastighetsägare och boende.

Läs också Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Fick 490 000 via Swish – bolag åker på skattesmäll efter hotelluthyrning Ockerhyror och polisrazzior – nu stoppar Wallenstam kritiserad företagsuthyrning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.