Annons

De flesta negativa till en Skåneregion

Skåne Både förtroendevalda och anställda ställer sig tveksamma till fördelarna med en sammanslagning av Hyresgästföreningens två regioner i Skåne.

Som Hem & Hyra tidigare berättat förs diskussioner om att slå samman Hyresgästföreningens två regioner i Skåne till en gemensam. En sammanslagning skulle beröra cirka 84 000 medlemmar, nästan 100 anställda och runt 1 500 förtroendevalda. En extern utredning tillsattes därför tidigare i vår för att undersöka förutsättningarna. När utredningen nu är klar visar det sig att både förtroendevalda och anställda överlag är negativa till en sammanslagning.

Barbro Engman, förbundsordförande för hela Hyresgästföreningen, har tidigare sagt till Hem & Hyra att hon ser många fördelar med en sammanslagning. Dels skulle man spara pengar genom att effektivisera arbetet, dels blir man mindre sårbar eftersom man får en större sammantagen kompetens. Hon tror inte heller att medlemmarna skulle märka av något.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Våra medlemmar upplever inte att de är med i en region utan de är med Hyresgästföreningen bara. Det de vill ha är bra service. De flesta träffar oss ändå bara via telefon eller internet, sade Barbro Engman till Hem & Hyra när beslutet om utredningen togs.

Nu kan utredningen konstatera att det visst kan finnas pengar att spara genom att man får färre chefer och att man kan ha färre administrativ personal. Utredningen talar om en effektivisering på mellan 6 och 8 procent. Samtidigt finns det idag stora skillnader av organisationskultur i de båda regionerna och det skulle ta lång tid att integrera de båda regionerna.Utredningen varnar för personalflykt. Samtidigt skulle en sammanslagning underlätta för förbundsledningen att styra verksamheten från en nationell nivå. Utredningen konstaterar också att även om man förblir två regioner finns det potential för ökad samverkan mellan regionerna.

Annons

Förtroendevalda och anställda oroar sig bland att för att närheten till medlemmarna påverkas negativt och att det lokala utvecklingsarbetet blir svårare.

Läs ocksåMedlemmar värvas via Facebook och Instagram

Nu kommer regionstyrelserna att ta fram förslag till beslut som sedan behandlas på de två regionernas respektive fullmäktigemötne i november i år. Om mötena skulle ställa sig positiva till en sammanslagning kan detta ske tidigast i mitten av 2014. Det krävs att båda regionerna ställer sig positiva till en sammanslagning för att det ska bli av.

Läs mer:

Annons

Skånska regioner kan slås ihop – frågan utreds i vår

Läs ocksåInga värsta värdar i norra Skåne och södra Halland
Läs också Helsingborgshem höjer den genomsnittliga hyran med 109 kronor Tomas hyra höjs med 90 kronor – klart med nya Halmstadhyror HSB Dalarna och HSB Mälardalen slås ihop

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.