Annons

De protesterar mot uttagen

Norrköping Hyresgästföreningen fortsätter sin kamp mot kommunens uttag ur Hyresbostäder. Pengar som föreningen anser behövs till underhåll och bostadsbyggande.
Foto: Jakob Kindesjö
,

Sedan flera år har Hyresgästföreningen i Norrköping drivit en kampanj där de protesterar mot uttagen som kommunen gör från sitt bostadsbolag Hyresbostäder. Som ett led i det arbetet fanns föreningen ute på stan i dag och delade ut flygblad och ballonger.

– Vi delar ut information till de som vill ha och en del stannar och pratar med oss. Det är många som känner till det här med uttagen, säger Ann-Louise Tillemar, styrelseledamot i Hyresgästföreningen i Norrköping. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Förra året gjorde kommunen ett uttag på 211 miljoner kronor ur Hyresbostäder utöver de årliga uttagen på drygt tio miljoner kronor. Nästa år förväntas Hyresbostäder leverera ett tillskott på 16,4 miljoner till kommunen.

Uttagens storlek väcker ont blod i Hyresgästföreningen. Enligt deras beräkning innebär uttagen att hyresgästerna hos Hyresbostäder betalar 25 000 kronor för mycket i hyra varje år.

Annons

– Det stör mig att man använder Hyresbostäder som en bankomat för att plocka pengar till andra kärnverksamheter. När man gör så stora överskott så betyder ju det att vi betalar för mycket i hyra, säger Anita A:son Landegren, ordförande i Hyresgästföreningen i Norrköping.

Läs ocksåHyresuppgörelsen får kritik - hyresgäster fick inte vara med

Föreningen anser att pengarna ska gå till underhåll och utökat bostadsbyggande.

– När vi har en så stor bostadsbrist så borde man öka takten. Nu ska de bygga 200 lägenheter per år, men med den takten kommer vi att ha bostadsbrist till 2030, säger Anita A:son Landegren.

Annons

Lars Stjernkvist (S), kommunalråd och ordförande i ägarbolaget Norrköping Rådhus AB, har dock försvarat uttagen ur Hyresbostäder. Han menar att kommunen tidigare skjutit till pengar till bolaget när det gått dåligt och att man därför måste kunna nyttja möjligheten att ta ut pengar när det går bra.

Läs ocksåByggplaner väckte debatt
Läs också Klart med nya Norrköpingshyror Hyresrabatten allt mer ovanlig Hyresgästens flytt kostade kommunen en kvarts miljon

De protesterar mot uttagen

Norrköping Hyresgästföreningen demonstrerade i dag utanför rådhuset i Norrköping. Detta som en reaktion på förslaget att plocka ut 211 miljoner kronor ur Hyresbostäder.
Foto: Jakob Kindesjö
, ,

I går presenterade den politiska ledningen sitt budgetförslag för 2016–2019 där man föreslår ett uttag på 211 miljoner kronor ur det kommunägda bostadsbolaget. Något som väckt starka protester från Hyresgästföreningen som i dag anordnade en demonstration utanför rådhuset i Norrköping.

Cirka tio personer, både medlemmar och förtroendevalda i Hyresgästföreningen, samlades utanför entrén för att dela ut flygblad och informera både förbipasserande och politiker på väg till rådhuset.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag tror det kommer bli dyrt för oss som bor hos Hyresbostäder. Det är oklart om bolaget verkligen kommer att klara det här uttaget utan att ta ut det på hyreshöjningar, säger Bo Sköldestig, en av demonstranterna.

En av de förbipasserande som fick ta del av gruppens flygblad var kommunpolitikern och miljöpartisten Bengt Cete.

Annons

– Jag tycker inte uttagen är någon bra idé. Hyresbostäder behöver nog de här pengarna för att klara både underhåll och nyproduktion, säger han.

Läs ocksåNorrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över"Hyresgäst och Hyresbostäder i Norrköping

Anita A:son Landegren, ordförande i Hyresgästföreningen i Norrköping, hoppas att politikerna tänker om och lyssnar.

– Det här riktar sig till politikerna i rådhuset som ska fatta beslut om uttaget den 19 oktober. Vi vill att de ska låta bli att ta ut de här pengarna.  

Annons

Vad blir konsekvensen annars?

Läs ocksåAnitas värd vill höja hyran med 11 procent: ”Helt orimligt”Anita Andersson Landegren är hyresgäst hos Hyresbostäder i Norrköping.

– Jag tror ju inte på det man säger att de här pengarna ska gå tillbaka till de boende. Det har vi inte sett att det har gjort hittills, säger Anita A:son Landegren.

Läs också Löser störningar med samtal: ”Vi tror inte man stör med flit” Flera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs Hyresbostäder vill minska byggandet i Norrköping: ”Känns galet just nu”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.