Annons

Det orättvisa boendestödet – prislappen beror på var du bor

Halland Noll kronor i Varberg. Upp till 2 125 kronor i månaden i Kungsbacka. Din bostadsort avgör om du måste betala för boendestöd eller ej. Nästan var tredje västsvensk kommun tar betalt, visar Hem & Hyras granskning.
Foto: Collage András Frimmel
Boendestöd är en rättighet för den som till exempel har en psykisk funktionsnedsättning och behöver stöd i hemmet. Men Hem & Hyras granskning visar att det är din bostadsort som avgör om stödet kostar eller ej.

Hjälp att betala räkningarna, städa lägenheten eller ringa hyresvärden. Så kan boendestöd se ut i praktiken. Ofta behövs inte mycket. Men stödet gör det möjligt att bo kvar i en vanlig lägenhet, på samma villkor som andra hyresgäster.

– Alla klarar sig inte själva, helt enkelt. Där kan vi vara ett mellanting, säger stödassistenten Oscar Reuterberg som jobbar med boendestöd i Göteborg.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

I Västra Götaland och Halland får ungefär 6 000 personer just nu boendestöd av sin hemkommun. På de flesta platser är stödet gratis.

Men Hem & Hyras granskning visar att 16 västsvenska kommuner tar betalt för att hjälpa. Det gäller till exempel Kungsbacka, där boendestöd kostar upp till 2 125 kronor i månaden.

Orsaken är att kommunen tar ut avgift för andra insatser inom ramen för socialtjänstlagen, och därför bedömer att det måste vara lika för alla.

Läs ocksåNominerade för femte året i rad: Hem & Hyra kan vinna guldspade för granskning av socialtjänsten

I praktiken kan det avskräcka den som behöver hjälp.

Annons

– En risk kan vara att någon med behov av boendestöd väljer att inte ansöka då de kanske inte har råd. En annan risk kan vara att boendestödet sägs upp om man får en inkomst, säger Elin Ekelöf, chef för funktionsstöd i Kungsbacka kommun.

I Hallands folkrikaste kommun, Halmstad, har ungefär 400 invånare boendestöd via kommunen. I Varberg är det 249 personer, i Kungsbacka 150 personer, i Falkenberg 101 personer, i Laholm 39 personer och i Hylte 25 personer.

En som har fördjupat sig i boendestödet är Michelle Foroughi, verksamhetschef på socialförvaltningen i Solna. För två år sedan, när hon utbildade sig till socionom, skrev hon och ett par medstudenter ett examensarbete om boendestöd. De kom fram till att 47 av landets 290 kommuner tog betalt.

– Vi blev förvånade över att möjligheten att få det stöd du har laglig rätt var så olika beroende på vilken kommun du bor i, säger Michelle Foroughi.

Kommunerna tolkar socialtjänstlagen olika, vilket leder till att människor inte får samma rätt och möjlighet att leva ett självständigt liv.

– Det inte är individens behov av stöd som står i centrum, utan kommunernas ekonomi, säger Michelle Foroughi.

Annons
Läs ocksåVärden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur"Bild på hyreshus lie på avstånd. En text med citationstecken syns i höga hörnet. I de två meningarna står: " Idag har jag 16 gr inne o inget varmvatten. "Fel du har 20 grader."

Uddevalla är en av de västsvenska kommuner som tidigare har tagit ut en inkomstbaserad avgift för boendestöd. Men nu har socialnämnden bestämt att avgiften ska slopas.

– Vi gjorde en utredning och kom fram till att det var kontraproduktivt att ta betalt. Människor som behövde hjälp valde bort den på grund av avgiften, säger nämndens ordförande Stefan Skoglund (S) till Hem & Hyra.

Här kan du läsa mer om västsvenska politikers argument för och emot avgiftsbelagt boendestöd.

Läs också Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat" De bygger bort bostadsbristen – för fåglar: "Roligt om vi fick hit en uggla"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.