Annons

Drygt 100 kronor mer för Leifabs trea

Lilla Edet ​Nu är hyresförhandlingarna mellan Lilla Edets kommunala bolag, Leifab, och Hyresgästföreningen klar. Åtminstone för stunden. Frågan om exempelvis borgensavgift kan innebära att avtalet får skrivas om senare.

​Enligt den färska överenskommelsen blir det 14 respektive 17 kronor dyrare per kvadratmeter och år för lägenheter med kall- och varmhyra. Det motsvarar 87 kronor per månad för en normaltrea med kallhyra och 106 kronor för en med varmhyra. 

Inför förhandlingarna var Leifabs hyreskrav 2,7 procent. Överenskommelsen innebär att höjningen blir som mest 2 procent.
– Vi kom till en acceptabel nivå. Det här är en bra uppgörelse för alla parter, säger Leifabs vd Owe Lång.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Förutom bostadshyran höjs även garage och p-platser med 10 kronor i månaden. Samtliga förändringar gäller från 1 januari.

Inför förhandlingen hade Leifabs vd Owe Lång tankar på att ta upp läget som en faktor för hyran. I den aktuella förhandlingen finns dock inget resultat av de tankarna, höjningen rör kostnadsersättningar som slår likadant oavsett var lägenheten finns.
– Vi konstaterade att vi fortfarande hade en mängd andra saker att diskutera och lägesfaktorn får vi återkomma till. Det är så tidigt ännu vad den nya lagstiftningen kommer att innebära, säger Owe Lång.

Annons
Enligt Hyresgästföreningen var ett av flera orosmoln i förhandlingen en framtida kommunal borgensavgift, som skulle innebära ytterligare hyreshöjning.
– Eftersom något beslut ännu inte finns om borgensavgiften avvisade vi den posten i förhandlingen, säger förhandlaren Siv Fransson i ett pressmeddelande.
Leifab och Hyresgästföreningen kom överens om att träffas igen innan sommaren 2011, för att återuppta diskussionerna kring effekterna av den nya lagstiftningen.
 
 
Relaterat: 
Här hittar du kontaktuppgifter till Hyresgästföreningens förhandlare (extern länk, öppnas i nytt fönster).

Fakta: Leifab och hyrorna


Leifab är Lilla Edets kommunala bostadsbolag och äger cirka 240 lägenheter.
I år höjdes bolagets hyror måttligt: Den som har kallhyra slapp höjning het medan varmhyran gick upp med 0,4 procent.
Inför 2011 ville Leifab höja hyran med 2,7 procent. Efter förhandling står det klart att höjningen blir som mest 2 procent.

Läs också Belamrade sin lägenhet med saker i flera år – därför får hon ändå bo kvar Värdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannen Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Son ville ta över lägenhet när mamman dog – det här gäller: "Man ärver inte hyreskontrakt" Så blir din hyra i Blekinge län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.