HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Einar Mattsson tvingas förhandla hyror

Södermalm Bostadsbolaget Einar Mattsson ville hyresförhandla direkt med hyresgäster utan att blanda in Hyresgästföreningen. Men en dom i Svea Hovrätt avslog bolagets begäran.

Hovrättens beslut bekräftar att praxis även i fortsättningen är att om minst 30 procent av hyresgästerna i en fastighet vill att Hyresgästföreningen ska förhandla hyror åt dem, ska det finnas en förhandlingsordning som gör det möjligt.

Håkan Nilsson, jurist på Hyresgästföreningen region Stockholm, som drivit processen i Hyresnämnden och nu senast Svea Hovrätt, är nöjd över beslutet.

Läs ocksåHögre hyror och skenande räntor – då vill fler byta lägenhet: "Kan inte bo kvar"Inflationen ökar och matpriserna går upp. Nu vill många byta till billigare hyresrätter.

– Hovrätten har funnit att förhandlingsordning ska gälla för båda fastigheterna, helt i enlighet med gällande praxis. Förhandlingsordningen ger hyresgästerna som kollektiv lite muskler. Med en förhandlingsordning kan Hyresgästföreningen luta sig mot hyresförhandlingslagen och ”tvinga” hyresvärden till förhandlingsbordet, säger Håkan Nilsson.

Bakgrunden är att Einar Mattsson krävde att få hyresförhandla direkt med sina 71 hyresgäster i Fastigheten Gamen 16 bakom skatteskrapan, hyresgästerna erbjöds att teckna tio åriga avtal med 1 procents höjning varje år. På sikt ville bolaget även direktförhandla med de 65 hyresgästerna i Högbergsterassen 1 på Högbergsgatan 91-99 på Södermalm.

Men Hyresgästföreningen motsatte sig kravet och visade via enkäter att minst 30 procent av hyresgästerna ville att de skulle förhandla åt dem, vilket är praxis för att det ska finnas en förhandlingsordning. Därefter gick Hyresnämnden och Svea Hovrätt på Hyresgästföreningens linje.

Läs ocksåTaket rasade efter fyra dagar – hyresgästerna fick ta in på hotellTaket rasade

Mikael Anjou, vd för Einar Mattsson, är inte nöjd med hovrättens beslut.

– Vi menar att vi har en majoritet som vill direktförhandla med oss och då är det tråkigt att hovrätten slår fast att det räcker att 30 procent av hyresgästerna vill ha en förhandlingsordning för att det ska bli så, säger han.  

I Gamen 16 svarade 33 av 71 hyresgäster att de var positiva till att direktförhandla med er, men kan man säga att 33 av 71 är en majoritet?

Läs ocksåNya ägaren höjde hyran felaktigt – hyresgästen Ann-Sofie: "De nonchalerar oss"Rödmålad brukslänga i trä, blommor i rabatten, en allé med träd som börjar gå från grönt till gult, Ljusne, ADR Fastigheter höjde hyran utan att förhandla, tidigare Anera/Hälsinge kulturfastigheter

– 33 av 48 svarande ville acceptera vårt erbjudande, medan bara 12 ville ha en förhandlingsordning med Hyresgästföreningen som företrädare.  

Men ni har ju redan idag möjlighet att göra avsteg från förhandlingsordningen tre månader efter kontraktsskrivningen, och erbjuda hyresgäster att förhandla direkt med er, räcker inte det?

– Vi vill kunna välja bort förhandlingsordningen om en majoritet av hyresgästerna vill det, säger han.  

Hovrättens beslut går inte att överklaga, kommer ni ändå att gå vidare på något sätt?

– Det är för tidigt att säga, först måste vi analysera domen noggrant.  

Läs också Gaskrisen: Eva hotas av sexdubblad värmekostnad – ”Vet inte hur jag ska ha råd” Nyseparerade Piotr nekades lägenhet – så svarar Einar Mattssons vd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.