Annons

Eksjöbostäder satsar på Stocksnäs

Eksjö Eksjöbostäder står inför ett stort ombyggnadsprojekt på Stocksnäs. Och hyresgästerna ska få vara delaktiga redan från start.
Foto: Annika Wallsson
Ingvar och Britt Gunnarsson har bott omkring tio år på Stocksnäsvägen och ser fram emot att området, som är eftertraktat i Eksjö, får en upplyftning.

I dag höll Eksjöbostäder och Hyresgästföreningen en gemensam presskonferens. Budskapet var kort och gott; att när Eksjöbostäder renoveringssatsar i Stocksnäs ska hyresgästerna vara med och tycka till redan från start.

– De ska få vara med och påverka vad som ska hända och ske i området. Det här är positivt, hyresgästerna får verkligen vara med och påverka hur deras bostadsområde ska se ut, säger Anne Hägg, verksamhetsutvecklare hos Hyresgästföreningen Sydost.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

De 180 hushållen i området ska bland annat få svara på en enkät kring bostadsområdet, ett slags behovsinventering. Därefter väntas så kallad framtidsverkstad där hyresgästernas idéer ska bollas och där hyresgästerna får bilda arbetsgrupper. Även ekonomiska frågor ska ventileras, önskemål kan ju betyda ökade kostnader.

– Det här blir kanonspännande, säger Ann Hägg.

Även Eksjöbostäders vd Thorbjörn Hammerth ser fram emot vad projektet ska leda till.

Läs ocksåSkenande snitthyra i fattigaste stadsdelen: ”Håller på att få slut på rimligt prissatta hyresrätter”Fartun Ahmed i Rinkeby tjänar 19 000 kronor efter skatt som barnskötare med heltidsjobb. Trots att även maken arbetar heltid får familjen kämpa med vardagsekonomin. Nu har hyran höjts igen.

– Vi ska lyssna in noggrant vad de boende tycker, vad de ur sitt hyresgästperspektiv vill göra. Sedan ska vi noggrant diskutera vilka insatser som ska göras. Vissa saker är ju basala, som måste göras, exempelvis taken, men det handlar även om utmiljön, balkonger och fasader, säger Thorbjörn Hammerth och fortsätter:

Annons

– Målsättningen är att detta ska bli ännu bättre än om vi bara kör en renovering enligt traditionella former. Vi vill dra nytta av den kunskap som hyresgästerna har.

Hela projektet beräknas kosta åtminstone 30–50 miljoner kronor och uppskattas pågå 2–3 år.

Läs ocksåFår lämna stadsvåning efter konflikt om marmorhandfatHyresvärden ville renovera badrummet till ett normalt standardutseende. Men hyresgästerna ville att det skulle återställas som det såg ut innan branden.

Ingvar och Britt Gunnarsson har bott ungefär tio år på Stocksnäsvägen. Och det finns mycket att önska, konstaterar de.

– Det är bra att det satsas här. Det behövs verkligen för mycket är nedgånget. Det regnar in genom taket i vårt kök, garagen är dåliga med dörrar som är tunga och svåra att stänga. Balkongdörrarna är otäta och så är det buskar och träd som måste åtgärdas. Det enda som är fint är faktiskt tvättstugan, berättar Ingvarssons.

Eksjöbostäder har redan sått ett frö om att bygga till en våning på tvåplanshusen. Det skulle ge 25 nya lägenheter i bostadsbristens Eksjö.

Annons

– Det är ingen dum idé. Då blir det väl hiss också och då kan man ju bo kvar längre. Vi bor på andra våningen nu, säger Britt Gunnarsson.

Förutom projektet i Stocksnäs har Eksjöbostäder och Hyresgästföreningen skrivit ett gemensamt avtal, en slags avsiktsförklaring, om hyresgästernas möjlighet till inflytande i boendet, att hyresgästernas kunskap om boendet ska tas till vara. Det handlar inte bara om detta projekt utan generellt.

Boinflytande finns med som krav i den nya lagen för kommunala bostadsbolag, vilken infördes 2011.

Läs också 130 000 kronor för 17 katters klös och kiss Miljardsatsning i Mora - men hyresgästerna är oroliga: "Rykten om att husen ska rivas" Forskare vill ändra lagen om renoveringar: ”Hyresgästers inflytande är extremt begränsat”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.