Annons

Färre anmäler diskriminering

Västra Götaland ​Antalet anmälningar om diskriminering på bostadsmarknaden minskar. Totalt fick DO, Diskrimineringsombudsmannen, in 55 anmälningar förra året jämfört med 92 året innan. Men enligt DO innebär det inte att diskrimineringen minskat.

​Flertalet av de 55 bostadsanmälningar som kom in till DO förra året gäller förmedling av lägenheter och där anmälaren någon gång under processen anser sig bortvald på grund av sitt etniska ursprung.

Annons
I vissa fall är anmälan riktad direkt mot enskilda fastighetsägare som anklagas för att välja bort vissa hyresgäster, i andra fall riktas anklagelserna mot privata eller kommunala lägenhetsförmedlingar
En stor andel anmälningar handlar om att hyresvärden eller förvaltaren inte gör något åt anmälda fel och brister i rimlig tid eller inte gör något alls, liksom att trångbodda familjer nekas möjlighet att byta till en större lägenhet.
Här misstänker anmälarna att fastighetsägarna egentligen vill bli av med familjer som av någon anledning inte anses önskvärda, men att det saknas lagliga förutsättningar att kunna säga upp dem som hyresgäster.
Men att antalet anmälningar minskat innebär inte med automatik att färre blir diskriminerade, menar Johan Hjalmarsson, utredare på DO.
–  Det går inte att tolka de här siffrorna som att diskrimineringen på bostadsmarknaden minskat, säger han. Alla känner inte till lagen och vet vad de har för rättigheter, alla känner inte till att DO finns och alla orkar inte göra en anmälan, även om de upplever sig diskriminerade.
–  Dessutom finns det även andra aktörer, som lokala antidiskrimineringsbyråer, som kan hjälpa till att försöka lösa den här sortens frågor, fortsätter Johan Hjalmarsson. Så därför går det inte att bara titta på antalet anmälningar till oss.
Johan Hjalmarsson påpekar också att när diskrimineringsfrågor får stor medial uppmärksamhet brukar det resultera i fler anmälningar.
Så var till exempel fallet år 2007, då Hyresgästföreningen låtit två personer, en med svenskt och en med utländskt efternamn, ringa och söka samma lägenheter.
–  De fick helt olika sorters bemötande och det resulterade i att vi ganska omgående fick in 15 anmälningar om diskriminering på bostadsmarknaden. Så det är en av förklaringarna till den höga siffran 2007.
Under åren 2006-2008 drev DO ett projekt som gick ut på att kartlägga bostadsdiskrimineringen i Göteborg, Malmö och Sundsvall. Av projektrapportens sammanfattning framgår att diskrimineringen på bostadsmarknaden är både omfattande och allvarlig, men att den långtifrån alltid sker öppet.
–  I stället kan det lika gärna vara praxis och regelverk som får en uteslutande effekt, konstaterar Johan Hjalmarsson.
I rapporten föreslår DO en rad åtgärder; bland annat att det behövs kommunala icke diskriminerande bostadsförmedlingar och att rättskyddet mot diskriminering på bostadsmarknaden måste stärkas.
 
 

Annons
Fakta: Övergrepp moy barn

Fakta: DO bildades den 1 januari 2009 genom att de fyra diskrimineringsombudsmännen, Jämställdhetsombudsmannen, Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, Handikappsombudsmannen och Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning slogs samman till en myndighet. Uppgifterna i artikeln gäller den verksamhet som tidigare bedrevs av Ombudsmannen mot etnisk diskriminering.
 
Fakta: Antalet DO-anmälningar som rör bostadssektorn
 
2006: 59
2007: 92
2008: 55
Källa: Årsredovisning 2008 Ombudsmannen mot etnisk diskriminering
 
Fakta: Rättsfall bostadsdiskriminering i Västra Götaland under 2008
 
Lidköping: En romsk kvinna och hennes barn blev utestängda från sin lägenhet sedan hyresvärden bytt lås. Kvinnan tilldömdes 50 000 kronor i skadestånd av Lidköpings tingsrätt. Hyresvärden överklagade men innan målet kom upp i hovrätten ingicks en förlikning som innebär att tingsrättens dom står fast och att en avbetalningsplan har upprättats.
 
Ulricehamn: En romsk man sökte en ledig lägenhet och fick ett positivt besked på telefon. Men när värden såg att den bostadssökande var rom blev det inget kontrakt. Tingsrätten friade hyresvärden, som hävdade att det var mannens skulder som gjorde att han inte fick hyra. DO överklagade till hovrätten som i januari i år tilldömde mannen ett skadestånd på 40 000 kronor. Värden gick vidare till Högsta Domstolen, som i mars i år beslöt att inte ta upp målet till prövning. Därmed ligger hovrättens dom fast.
Källa: Diskrimineringsombudsmannen.

Läs också Forskaren: ”Gamla människor blir fångna i sina lägenheter” Värd nekade funktionsnedsatt kvinna att hyra – krävs på 150.000 för diskriminering Mikroskopisk chans att få upprättelse efter anmälan om diskriminering Kfasts inkomstkrav: Ninas kompis får inte flytta till Fröslunda DO-rapport visar: Inkomstkrav i Eskilstuna och Örebro kan vara diskriminering

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.