Annons

Osannolik förklaring – så avslöjades värdens skumma affärer med lägenhetskontrakt

Stockholm En hyresgäst på Södermalm fick 300 000 kronor av en hyresvärd i samband med ett lägenhetsbyte. Hyresvärden hävdar att pengarna var ersättning för en lägenhetsrenovering. Men i Skatteverkets utredning avslöjas att varken hyresgästen eller hyresvärdens förklaring håller.
Foto: Kenneth Samuelsson/ Kristina Wahlgren
En man sålde sitt hyreskontrakt på Södermalm - avslöjades av swishbetalning på 100 000 kronor till dömd förmedlare av svarta hyreskontrakt.

Enligt Skatteverkets utredning är det inget snack om saken. Hyresgästen på Södermalm har sålt sitt hyreskontraktet genom ett så kallat skenbyte. Mannen ska därför betala skatt på de 340 000 kronor han fått i ersättning. Det hjälper inte heller att mannen överklagade till Förvaltningsrätten – även denna slog förra året fast att lägenhetskontraktet har sålts och skatt ska betalas på vinsten.

Men en genomläsning av Skatteverkets utredning visar är det är en slump att det hela upptäcktes. Det är när Skatteverket utreder ett annat ärende – en gigantisk härva med svarta lägenhetskontrakt där en mamma och hennes dotter är huvudpersoner – som hyresgästen på Södermalm dyker upp.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Mamman och dottern misstänks ha förmedlat 39 lägenhetskontrakt mot ersättning – Södermalmslägenheten är en av dem.

Upplägg avslöjades i utredning

Det visar sig att hyresgästen har swishat 100 000 kronor till dottern.

Enligt Skatteverkets utredning hyr mannen en lägenhet av Svenska Bostäder – en lägenhet som han byter mot en lägenhet i Hägersten den 4 maj 2018. Han uppger att han vill byta till större lägenhet eftersom familjen vuxit. Men en månad senare köper hyresgästen och hans fru en villa i Nacka.

Läs ocksåKöpte svartkontrakt - nu förlorar elva hyresgäster sina lägenheterSvarthandel med kontrakt. Ett kontrakt undertecknas bakom en hand som håller en 500-kronors sedel.

När Skatteverket utreder mannens ekonomi blir de misstänksamma. Samma dag som han byter bort lägenheten får han 300 000 kronor insatt på sitt konto av hyresvärden i Hägersten. Samma dag swishar han alltså också 100 000 kronor till dottern som senare döms till fängelse för att ha förmedlat ett stort antal svarta hyreskontrakt.

Utifrån flera liknande försäljningar av hyreskontrakt uppskattar Skatteverket att hyreskontraktet för mannens trea på 79 kvadratmeter har sålts för cirka 750 000 kronor, varav mannen ska ha fått minst 340 000 kronor – resten ska ha gått till mamman och dottern. Skatteverket utesluter inte heller att det förekommit kontanta betalningar vid försäljningen av hyreskontraktet.

Annons

Fick 300 000 kronor i flyttersättning

När myndigheten ställer frågor till hyresgästen blir svaren få och motstridiga. Han uppger först att han inte tagit emot några pengar för kontraktet. Men ändrar sig sedan och säger att han fick 300 000 kronor i flyttersättning för att han renoverat lägenheten i Hägersten. Detta är en version som även hyresvärden i Hägersten uppger.

Men Skatteverket är inte imponerade av svaren utan kallar det ”en uppdiktad historia”. Skatteverket tror helt enkelt att hyresgästen och hyresvärden hittat på renoveringshistorien.

En viktig del i myndighetens bevisning är att flera datum inte hänger ihop.
Hyresvärden i Hägersten och hyresgästen har skrivit på ett avtal där hyresgästen ska ha fått de 300 000 kronorna i flyttersättning för att ha renoverat lägenheten i Hägersten.

Enligt Skatteverket skrevs avtalet på 26 april 2018. Pengarna fördes sedan över på mannens konto 4 maj 2018 samma dag som det påstådda lägenhetsbytet ska ha skett.

Läs också15 åtalas för att ha sålt svartkontrakt – köpare kräver 8 miljoner: "Helt unikt avslöjande"

Osannolik förklaring

Skatteverket undrar hur det är möjligt att hyresgästen har fått 300 000 kronor för att ha renoverat en lägenhet som han inte ens flyttat in i.

Att hyresgästen inte kan visa att han har betalat hyra för lägenheten i Hägersten och inte säger sig veta vem värden han har hyrt av är gör inte det hela bättre.

Annons

Det slutade med att hyresgästen överklagade Skatteverkets beslut och hävdade att han skulle betala skatt på 200 000, han ville dra av 100 000 kronor som getts i provision till dottern.

Men Förvaltningsrätten avslog mannens överklagan och krävde att han ska betala skatt på 340 000 plus skattetillägg.

Köparna blir av med södermalmslägenheten

Paret som köpte mannens hyreskontrakt på Södermalm drog också en nitlott. När Svenska Bostäder fick reda på hur bytet gått till blev paret som flyttat in i Södermalmslägenheten uppsagda.

Skälet var att de lämnat vilseledande information i samband med bytet och betalat för kontraktet, något de själva förnekar. De lämnade lägenheten för ett år sedan och bor nu på annan ort.

Läs också Lidingöpar bytte lyxvåning – avslöjades i härva med svartkontrakt Medie-vd erkänner – sålde hyresrätt på Östermalm svart genom skenbyte Fejkbyte avslöjades efter anonymt tips – misstagen som tvingar bort vd:n från paradvåning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.