Annons

Ny dom: Därför blir Östermalmsbon av med paradvåning som han köpte svart

Stockholm En Östermalmsbo blir av med sin paradvåning som han köpte svart. Hyresnämnden har tidigare beslutat att mannen ska bli av med kontraktet eftersom han betalade hyran för sent 46 gånger. Nu fastställer hovrätten domen. Om några veckor ska mannen vara ute ur lägenheten.
Riddargatan på Östermalm.
Foto: Kenneth Samuelsson
Mannen köpte en paradvåning på Östermalm men blev uppsagd när han inte betalade hyran i tid vid 46 tillfällen.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om hyresgästen på Östermalm som var inblandad i en av Stockholms största svartkontraktshärvor.

Med hjälp av en lägenhet på Lidingö lyckades han komma över hyreskontraktet till en sexrummare på 171 kvadratmeter på Östermalm 2018.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt flera dokument, bland annat en tingsrättsdom och polisförhör, ska hyresgästen ha betalat totalt 1 535 000 kronor för att få loss kontraktet till paradvåningen. Men när mannen betalade för hyreskontrakten var det inte olagligt att köpa hyreskontrakt, däremot att sälja.

Mannen köpte kontraktet till Lidingölägenheten för 800 000 kronor och bytte sedan denna mot paradvåningen mot att mannen också betalade ytterligare 735 000 kronor.

pengar

Läs ocksåFejkbyte avslöjades efter anonymt tips – misstagen som tvingar bort vd:n från paradvåning

Men efter att hyresgästen vid upprepade tillfällen varit sen med att betala månadshyran på cirka 20 000 kronor blev han uppsagd. Enligt hyresvärden ska han ha betalat hyran för sent 46 gånger de senaste åren.

Annons

Mannen själv hävdar att bilden inte riktigt stämmer och menar att han i flera fall varit sen några dagar, vilket han menar är mindre allvarligt. Han hävdar också att han drabbades hårt av coronapandemin och att detta ledde till att hyresbetalningar blev försenade.

Blev uppsagd i hyresnämnden

Men hyresnämnden ansåg att det stora antalet sena hyror är så allvarligt att han ska sägas upp och tvingas flytta. Att hyresgästen hävdade att han behövde lägenheten spelade mindre roll.

Hyresgästen var dock inte nöjd med domen och överklagade till hovrätten.

I sin överklagan kräver hyresgästen att hovrätten ändrar hyresnämndens beslut och slår fast att han ska få behålla lägenheten. Om han ska tvingas flytta så vill han att hovrätten beslutar att han får uppskov med att flytta minst sex månader efter hovrättens beslut.

Hyresgästens överklagan innehåller i mångt och mycket samma argument som i hyresnämnden. Han vill dock att hovrätten håller förhör med såväl honom som hans partner. Enligt honom ska förhören bland annat visa att han har stort behov av lägenheten och att hans sena hyror delvis orsakades av coronapandemin och att han har förmåga att betala hyran i tid.

Läs också35-årig kvinna förlorar lägenhet på Östermalm efter svartkontraktshärva: "Mardröm"

Hyresgästen ger en annan bild

Hyresgästen har tidigare berättat att han betalat för att få de två hyreskontrakten. Men i överklagan ger han en delvis annan bild. Han hävdar att betalningarna är ett konsultarvode till en bostadskonsult samt att han har lånat ut pengar till konsulten för ett fastighetsprojekt i Vemdalen.

Annons

Men inget av det här spelar någon roll. Hovrätten konstaterar att hyresgästen har skyddsvärt behov av lägenheten men att övriga delar saknar betydelse för hovrättens bedömning.

Hovrätten går på hyresnämndens linje och håller med om att de många sena hyresbetalningarna är så allvarliga att han ska sägas upp. Enligt beslutet ska han vara ute ur lägenheten senast 2 januari 2024.

Mamma och dotter döms till fängelse

Hem & Hyra har sökt hyresgästen och värdens förvaltare för en kommentar utan att lyckas.

För några veckor sedan dömdes en mamma och hennes dotter till fängelse för att ha förmedlat ett stort antal svarta hyreskontrakt. Ett är hyreskontraktet till paradvåningen. Samtidigt har hyresgästen i paradvåningen fått tillbaka 700 000 kronor av säljaren till kontraktet, hyresgästen som tidigare bodde i paradvåningen.

Läs också Osannolik förklaring – så avslöjades värdens skumma affärer med lägenhetskontrakt Färsk hovrättsdom – mamma och dotter döms till fängelse i svartkontraktshärva Köpte svartkontrakt till paradvåning på Östermalm – sägs upp efter 46 sena hyresbetalningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.