Annons

Fast i hissen – larmet felkopplat

Sala Hissen stannade i ett hus och fyra personer tryckte på larmknappen men ingen kom. Larmet var felkopplat och på vaktbolaget som svarade hade ingen hjälp att ge.

​– Det var ju väldigt obehagligt. Det var tur att vi var fyra stycken, så att man hade den tryggheten, och handfasta karlar som så småningom kunde ta oss ut. Men jag kan tänka mig hur det skulle varit för någon ensam människa som sitter nere i källaren och skriker och ingen människa hör, säger Inger Erlewing, en av de fyra som drabbades, till Radio Västmanland.

Annons
 
Hon och tre andra släktingar skulle hälsa på Ingers mamma i huset på Dammgatan i Sala. Mobiltelefonerna hade ingen täckning så deras enda hopp stod till larmknappen i hissen.
På vaktbolaget som svarade sa de att de inte hade någon hissjour på den adressen, men till slut lovade telefonisten att ringa räddningstjänsten.
När det forfarande inte hade hänt något på en lång stund, lyckades de öppna dörrarna inifrån. En person tog sig ut och kunda larma Salabostäder som kom och släppte ut de andra.
 
Enligt bostadsföretaget fungerade inte larmknappen på grund av man håller på att bygga om huset. Istället för att koppla larmet till hissjouren var det kopplat till hissleverantören, som i sin tur hade kopplat telefonen till ett vaktbolag.
 
– Det är inte acceptabelt. Vi ska se över våra larm i ifrån hissarna för att lägga över det till vår ordinarie jour, säger Hans Andersson, förvaltningsansvarig på Salabostäder till Radio Västmanland.

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Körförbud för en hiss om dagen - slarvet i Kents hus kostade värden 95 000 kronor Efter Hem & Hyras granskning: Regeringen skärper regler för äldre hissar Är det farligt att åka hiss? Så vet du om hissen är säker Så påverkas ditt hyreshus av nedsläckningen av 3G-nätet Hissar kan bli stående när mobilnäten släcks ner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.