HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fastighetsbyte mellan Stockholmsbolagen läggs på is

Stockholm Det blir ingen omfördelning av Svenska Bostäders, Familjebostäders och Stockholmshems fastigheter. I alla fall inte nu. En sådan affär måste beskattas enligt Skatterättsnämnden.

Det var i början av året som nyheten sipprade ut att flera tusen hyresgäster i Stockholm skulle kunna få en ny hyresvärd. Orsaken var att koncentrera stadens tre stora bostadsbolag mer geografiskt och åldermässigt för att de skulle kunna bli mer effektiva. Något som nu kommer att läggas på is. Stadshuset hade hoppats på att kunna göra en omstrukturering bland sina fastigheter utan att beskattas som vid vanliga fastighetsaffärer.

– Det är naturligtvis olyckligt, det här är åtgärder som vi ser det, hade varit väldigt bra för bolagen, dels med en bättre lokal fördelning, genom bättre förvaltningsenheter och dels att fördela fastigheterna mer jämnt, rent åldersmässigt säger Susanna Höglund, koncerncontroller på Stockholms Stadshus AB.

Läs ocksåHyresgäster får miljonersättning för bullerstörningar

Hyresgästföreningen har varit kritisk mot planerna, dels för att bolagen har olika underhållsvillkor och att en del hyresgäster i så fall skulle riskera att hamna i kläm. Men än är inte frågan riktigt avgjord. Stadshus AB kommer att överklaga skatterättsnämndens beslut.

– Vi avser överklaga beslutet till Högsta Förvaltningsdomstolen för att få den principiella frågan prövad. Det är osäkert när de kan ta upp det. Det tog skatterättsnämnden väldigt lång tid att komma fram till det här beslutet, säger Susanna Höglund. 

Ett informationsbrev kommer att skickas ut till samtliga berörda hyresgäster så snart som möjligt. Skatterättsnämnden är en myndighet under Finansdepartementet som ger bindande förhandsbesked om skattekonsekvenser.

Läs ocksåHyresgästerna i världskända "Sockerbiten" i Björkhagen värnar om sitt hus: "Vi behöver en egen arkitekt"
Läs också Hyresgäst sägs upp efter 31 år – välkomnade nyinflyttad granne med pistol Hissen låste in Nadja och hindrade hemtjänsten - men nya förslag ska göra hissåkandet säkrare Överenskommelsen klar – hyrorna höjs för 165 000 Stockholmare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.