Annons

Finland: Tiia trivs i nybyggd socialbostad

Nyheter Tvillingvagnen gick inte in i hissen och lägenheten var liten. Med socialbyråns hjälp författade Tiia Eskelinen en ansökan om större bostad. Det gav snabbt resultat.

Schablonbilden av socialbostäder, en sliten förort nere i Europa, kommer snabbt på skam i området Hermanstad, fyra kilometer utanför centrala Helsingfors. De fem år gamla husen för snarare tankarna till ett nybyggt svenskt bostadsområde med benämningen ”sjöstad” eller ”strand”.
När Tiia Eskelinen och då nyfödda tvillingarna Aslas och Lemmis pappa flyttade in i kommunala Helsingfors stads bostads AB:s trerummare var den helt ny. Det blev ett rejält lyft jämfört med deras tidigare lägenhet, en tvåa på 54 kvadrat i ett äldre hus i centrala Helsingfors med fri hyressättning. Där gick det inte att få in en tvillingbarnvagn i hissen och familjen bodde på femte våningen.

Förutom bättre tillgänglighet fick familjen 30 kvadrat och ett rum till. Hyreshöjningen blev bara några hundra kronor i månaden. I området finns både hyrda och ägda bostäder och grannsämjan är god.
– När ena killen var sjuk efterlyste jag dvd-filmer på vår Facebookgrupp. Jag fick svar på nolltid, berättar Tiia.
Lägenhetsbytet gick via socialbyrån, som hjälpte Tiia att skriva ett brev till Fastighetsverket. Fyra månader senare kom erbjudandet.
– Vi hade nog lite tur. Jag har bekanta som bor i privata lägenheter med mögelproblem, men de har ännu inte fått någon kommunal lägenhet.

Annons
ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

När Tiia och tvillingarnas pappa separerade bodde hon och barnen kvar. Hon får ett välkommet bostadsbidrag från staten på 2 400 kronor i månaden.
– När barnen vill ha egna rum kan jag flytta in min säng i stora garderoben. Den ryms där utan problem. 

Annons
Fakta: Mer om social housing

Många vill ha statsstödtill bostäder för fattiga

Finland: Social housing inte bara för låginkomsttagare

Norge: Fattiga fastnari problemområden

Norge: ”Kämpa för ert system med näbbar och klor”

Danmark: hit köar folk för att få bo

Så tycker politikerna

Läs också Wien-modellen ett slagträ i svensk bostadsdebatt Låga hyror och korta köer - har Wien knäckt bostadskoden? Socialtjänsten - en av landets största värdar Hemlösa barnfamiljer kan få förtur i Frihamnen EU tvingar inte fram "social housing"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.