HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hemlösa barnfamiljer kan få förtur i Frihamnen

Göteborg Hemlösa barnfamiljer, låginkomsttagare och personer med social problematik kan få dela på de billiga lägenheterna i Göteborgs frihamn. Men förslaget möter kritik från Hyresgästföreningen.
Foto: Maria Kask
År 2021 ska de första 1 000 bostäderna stå klara i Frihamnen. Illustration: Maria Kask

Den nya stadsdelen som planeras i Frihamnen ska vara socialt blandad och inte bli en gräddhylla. Det är ett tydligt politiskt mål

En fjärdedel av lägenheterna som byggs ska ha en betydligt lägre hyra än snittet för nyproduktion.

Läs ocksåGudrun och grannarna utan balkong två somrar i rad efter ras: "Bedrövligt"En balkong är helt borta efter raset. Övriga stöttas med byggställningar för att inga fler olyckor ska inträffa. Men hyresgästerna har varit utan sina uteplatser i ett drygt år nu. Hyresvärden har satt ut utemöbler som en kompensation i väntan på de n

De ska bekostas genom att byggherrarna också får bygga bostadsrätter och dyrare hyresrätter. Där kan de tjäna in pengarna de förlorar på lägenheterna med låg hyra.

Knäckfrågan är hur de billiga bostäderna ska fördelas. Vill man ha blandning gäller det ju att inte höginkomsttagare flyttar in även i lägenheterna med låg hyra. Och då är inte den vanliga bostadskön ett bra verktyg, eftersom statistiken visar att de med längst kötid också har gott om pengar.

Kommunala bolaget Älvstranden äger marken. Nu har deras tjänstemän kommit med ett förslag.

Läs ocksåAthena vill skaffa elbil men kan inte: "Fel att det är enklare för dem i villa"

Kristian Käll är processledare med inriktning på social hållbarhet.

– I Göteborg finns det omkring 680 barn vars familjer saknar fast bostad. Staden har ett program för att ge de hemlösa barnfamiljerna förtur till bostad, och studier har visat att det systemet både har stor träffsäkerhet och gör stor social nytta. Vi vill ansluta till den rutinen, säger Kristian Käll.

Av de 275 billigaste lägenheterna (se faktaruta) vill Älvstranden låta hemlösa barnfamiljer få 150. Det är en eftergift till Hyresgästföreningen, som förespråkat förtur till utsatta grupper.

Läs ocksåEvy, 91 orkade inte flytta två gånger − straffas med dubbla hyror

Det skulle också vara en stor vinst för kommunen, eftersom det kostar skjortan att ha barnfamiljer boende på vandrarhem och härbärgen.

En mindre andel av kontrakten skulle också gå till sociala kontrakt. Det innebär att kommunen hyr och att personer med social eller medicinsk problematik blir andrahandshyresgäster i lägenheterna.

Sedan vill Älvstranden att en stor del av de billigaste och näst billigaste hyresrätterna ska gå till personer som har låga eller normala inkomster. Det betyder att inkomsten efter skatt ska vara max 3–4 gånger hyran och att man inte får äga fastigheter eller ha en betydande förmögenhet.

Ett inkomsttak kan tyckas oförargligt, men idén är ett rött skynke för Hyresgästföreningen.

– Den största oron är att detta öppnar upp för social housing. Det är en annan väg in för att införa marknadshyror, de två sakerna går ofta hand i hand. Däremot tycker vi det är bra att rikta in sig på hemlösa barnfamiljer, säger Kristofer Lundberg, regionordförande i Hyresgästföreningen Västra Sverige.

Men Älvstranden lutar sig på Boverket. Myndigheten har i en rapport kommit fram till att det inte finns något stöd för att inkomsttak per automatik leder till marknadshyror i andra änden av systemet.

Tvärtom finns flera länder i Europa som tillämpar en social housing-modell utan att ha marknadshyror. Tyskland och Nederländerna lyfts fram som exempel.

Kristian Käll påpekar också att den modell man väljer för några hundra bostäder i Frihamnen inte behöver bli vägledande för hela landet.

– Frihamnen ska vara en testarena. Efteråt får man utvärdera vad man fått för effekter och vilket utfall det blev, säger han.

Han betonar att det ännu inte finns något politiskt beslut och att inget är hugget i sten.

– Nu vill vi provtrycka och diskutera det här förslaget, säger Kristian Käll.

LÄS MER:

Välbeställda kan petas ur kön till Frihamnens billiga lägenheter

Tre av fyra vill ge stöd till socialbostäder

Boverket föreslår ”social housing”

Fakta: Så föreslås lägenheterna fördelas
Hyresnivå Boplats/vanligt sökande Inkomsttak Hemlösa barnfamiljer
Internkö Kommunala kontrakt Totalt
1 000 kr/kvm/år 0 110 150  0  15  275
1 400 kr kvm/år 30 160 0  70  15  275
Ordinarie pris 550 0 0 ? ? 550
Antal 580 270 150  70  30  1100
Procent 53% 25% 13,3% 6% 2,7% 1100

Källa: Älvstranden Utveckling AB

Fakta: Debatt om förslaget

Älvstranden Utvecklings förslag kommer att diskuteras på ett seminarium i Almedalen på måndag 2 juli.

Representanter från Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna, Älvstranden, Boverket, Moderaterna, Vänsterpartiet och Rädda Barnen kommer att medverka.

Seminariet livesänds på Älvstrandens hemsida med start klockan 13.

Läs också Östersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning Göteborg skulle bli ett föredöme – nu ligger idén om hyrestak i frysboxen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.