HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Flyttade till Tyskland – riskerar att förlora kontraktet

Malmö Hyresgästen hade utvandrat till Tyskland, och fler andra personer var folkbokförda i hennes lägenhet. Nu vill MKB säga upp kontraktet.
Hyresgästen skriver själv att hon arbetat deltid i Tyskland.

Det kommunala bostadsbolaget har sagt upp hyresgästen på Augustenborg i Malmö. Motiveringen är att hyresgästen enligt folkbokföringen utvandrat till Tyskland, och därmed inte längre kan anses ha behov av lägenheten. Dessutom finns ytterligare tre personer folkbokförda i lägenheten.

Det är nu hyresnämnden som ska ta ställning till frågan. Hyresgästen motsätter sig uppsägningen. Hon skriver själv att hon tidigare försökt få MKB att godkänna en andrahandsuthyrning till hennes vuxna son. Hon menar också att hon inte känt till möjligheten om att kontraktet skulle kunna överlåtas.

Läs ocksåTänk på det här när du skaffar inneboende

Hyresgästen medger att hon gjort misstag när hon låtit hennes son och dennes flickvän samt ytterligare en person bo i lägenheten. Hon menar att hon inte förstått att hon själv måste bo kvar i lägenheten för att kunna hyra ut en del av den. Men hon vill att domstolen tar hänsyn till hennes son, som skulle ställas utan bostad om kontraktet sades upp. Att hon är markerad som utvandrad förklarar hon med att hon pendlat mellan Sverige och Tyskland, där hon har ett deltidsjobb samt en man och ytterligare en son, som är omyndig.

Fakta: Detta gäller vid andrahandsuthyrning
  • En hyresgäst upplåter sin lägenhet i andra hand om han eller hon låter någon annan använda lägenheten självständigt.
  • Hyresgästen måste ha hyresvärdens samtycke för att få hyra ut sin lägenhet i andra hand. Det gäller också när han eller hon lånar ut lägenheten utan att ta ut någon hyra. Den som upplåter sin hyreslägenhet utan lov riskerar att förlora den.
  • Den som ska upplåta bara en del av sin lägenhet, till exempel ett rum till en inneboende, behöver inte fråga hyresvärden om lov. Detta gäller så länge den inneboende inte ska använda lägenheten självständigt.
  • Om hyresvärden inte går med på en andrahandsupplåtelse av lägenheten, kan hyresgästen söka tillstånd hos hyresnämnden.
  • Förstahandshyresgästen svarar för att hyran betalas och för att andrahandshyresgästen sköter sig. Förstahandshyresgästen kan alltså bli uppsagd om andrahandshyresgästen till exempel stör grannarna.

Källa: Hyresnämnden

Läs också Misstänkt härbärge i lägenhet stör grannar Flyttade utomlands - förlorar sitt hyreskontrakt Utvandrad enligt skatteverket får behålla bostaden Andrahandsuthyrning okej för diplomater

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.