Annons

Föräldrar mest oroliga i Stockholm

Nyheter Sju av tio föräldrar i landets tre största städer är oroliga över hur deras barn drabbas av bostadsbristen. Det visar Hem & Hyras genomgång av byggbolaget Skanskas undersökning.

I veckan släppte byggbolaget Skanska en undersökning om föräldrars oro över bostadskrisen. Hem & Hyra har tagit del av resultatet i sin helhet för att jämföra landets tre största städer med varandra.

Föga förvånande är rädslan som störst i bostadskrisens huvudstad. Så många som 82 procent av de tillfrågade föräldrarna i Stockholm har någon gång eller ofta varit oroade över hur deras barn ska drabbas av bristen på bostäder. I Göteborg och Malmö är motsvarande siffra 62 procent respektive 68 procent.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Anmärkningsvärt nog är mammor påtagligt mer oroade än pappor. Allra mest oroar man sig över att barnen ska tvingas bo kvar hemma samt att barnets ekonomi inte ska räcka till ett eget boende. Att föräldrarnas egen ekonomi riskerar att drabbas av barnens bostadsbrist anses vara ett mindre problem. 

Enligt Jenny Rickardson psykolog vid Psykologifabriken, försvåras bostadsbristens effekter av att vi i Sverige inte har samma tradition av hemmavarande barn som ute i Europa. När de unga vuxna blir kvar hemma är föräldrarna rädda för att relationen dem emellan ska försämras.

Annons

– Det finns därmed en ökad risk för konflikter, sämre relationer och även att föräldern känner sig låst av sina barn, säger hon.

Läs ocksåVärdarnas hårda krav – då får du nobben om du vill bo i Malmö

Att bo på glesbygden skänker av undersökningen att döma viss själaro. Utanför de tre största städerna är bara drygt var tionde förälder ofta orolig, vilket är hälften så många som snittet i storstaden.

Sett över landet som helhet är 62 procent oroade över barnens bostadskarriär. 

Annons

Undersökningen utfördes av opinionsinstitutet TNS Sifo med 1 010 respondenter över hela landet.

Läs ocksåGratis kommunal bostadskö försvinner och ersätts av större som kostarEn tvådelad bild. Ett porträtt på en man med glasögon och grått hår. En kö av Duplo-figurer.
Fakta: Har du oroat dig för att bristen ska drabba ditt barn?
Ja, ofta Ja, har hänt Nej, aldrig
Sthlm 30  52  18 
Gbg 17  45  39 
Malmö 13  55  28 
Övriga landet 11 41 47

Fotnot: Svar anges i procent.

Källa: Skanska

Fakta: Vad oroar du dig över?
Sthlm  Gbg Malmö
Att mitt barn behöver bo hemma hos mig 60 47 47
Att mitt barns ekonomi inte ska räcka 58 52 53
Att inte kunna hjälpa med kontantinsats 43 42 43
Att mitt barns karriär påverkas negativt 39 47 38
Att min ekonomi ska påverkas negativt 19 18 19

Fotnot: Svaren anges i procent.

Källa: Skanska

Läs också Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Gav bort elva år i bostadskön till sitt ex – sägs upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.