Annons

Förbo: ”Det har funnits mindre problem”

Mölndal Problemen med fasaderna och ventilationen i området Kantarellen har inte med varandra att göra. Fasadbytet beror på konstruktionsfel men ska ändå räknas som ”sedvanligt underhåll” anser Förbo.

Förbo har inlett en rättsprocess mot byggherren Peab för att få dem att betala fasadrenoveringen. Men Anna Olá, fastighetsutvecklingschef på Förbo, vill ändå inte ta ordet ”byggfusk” i sin mun.

– Nej, det handlar det inte om. Men man har monterat tätningslisterna felaktigt och så kan vi inte ha det. Vi har kopplat in vår byggfelsförsäkring, säger Anna Olá.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Lars-Gunnar Börve är förvaltningschef på Förbo. Enligt honom har den felaktigt konstruerade fasaden inget att göra med problem inne i lägenheterna.

– Det är två olika saker. Den svarta påväxten som konstaterats i en av lägenheterna är kopplad till obalans i ventilationen. Exakt vad det är som blivit fel vet vi inte, men det är en solitär fråga som bara har med den lägenheten att göra.

Lars-Gunnar Börve medger samtidigt att det varit trassel med luften sedan husen byggdes.

Läs ocksåTillsammans har de bott 110 år i huset – nu vill värden kasta ut demBoöbolagen fick inte igenom sin hyreshöjning. Då fick alla hyresgästerna ett brev om att de är uppsagda.

– Det har funnits mindre problem med vissa delar av ventilationen som vi jobbat med. Men nu har åtta olika hyresgäster skrivit att de upplever problem. Det var en nyhet för oss. Därför genomförs nu sotning och OVK (obligatorisk ventilationskontroll) i alla husen för att avgöra om det krävs åtgärder, säger Lars-Gunnar Börve.

Annons

När det gäller klagomålen på temperaturer och dyra värmeräkningar under vintern säger Lars-Gunnar Börve att det är fullständiga nyheter för honom.

– Att energiåtgången i lägenheterna skulle vara generellt hög är inget jag fått till mig av dem som jobbar där. Här får våra hyresgäster göra en serviceanmälan så får vi i så fall titta vidare på detta, säger han.

Läs ocksåLars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljonLars Friberg

Hyresgästerna kan inte använda sina uteplatser under fasadrenoveringen. Men Förbo tänker inte ge dem nedsatt hyra för detta, eftersom bolaget anser att det handlar om sedvanligt underhåll.

Är det verkligen ”sedvanligt underhåll” när man måste akutbyta fasaden på tolv år gamla hus?

– Lek med tanken att fasaden varit av trä. Då hade någon stått och tvättat och målat nu i stället. Vi anser att fasadarbeten är sedvanligt underhåll. Sedan har vi undvikit att lägga arbeten under semesterperioden för att de boende ska kunna använda sina uteplatser då, säger Lars-Gunnar Börve.

Det här är inte första åtgärden Förbo fått göra med husen. Ni fick sätta upp jalusier för fönstren nästan direkt, eller hur?

Annons

– Ja, det stämmer. Det var ju modernt vid den tidpunkten att bygga med mycket stora fönster, man tänkte inte på solgasset. Så vi valde att montera på jalusier på vissa av lägenheterna, en del är motoriserade, andra inte.

Nu får ni byta fasaderna, samtidigt som många av hyresgästerna upplever problem med både ventilationen och uppvärmningen. Dessutom är de missnöjda med att det saknas staket vid uteplatserna. Är ni själva nöjda med de här husen?

– Du kommer inte att få mig att säga att vi är missnöjda med några av våra hus. Det här är fina hus. Men det kan vara tufft med nyproduktion, man får testa nya lösningar när vi ska värna om miljön och använda ny teknik. Nu får vi titta på det här och göra en samlad bedömning.

LÄS MER: Prisbelönt byggfusk i Mölndal

Läs också Risk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: "De måste skämta!" Ekparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmatta Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.