HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Förre ordföranden deltog i beslut att peta styrelse

Västra Götaland Västra Sveriges förre ordförande, Bengt Svensson, sitter i Hyresgästföreningens förbundsstyrelse och deltog i beslutet att ta över regionen.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Bengt Svensson, avgick som regionordförande för Hyresgästföreningen Västra Sverige för två år sedan. Han sitter däremot kvar som ledamot i förbundsstyrelsen, Hyresgästföreningens högsta verkställande organ. Bilden är från en manifestation i Göteborg 2017.

Beslutet att att ta ifrån Västra Sveriges regionstyrelse dess befogenheter grundar sig i misstankar om ekonomiska oegentligheter. Det säger Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder till Hem & Hyra.

Det högst ovanliga beslutet fattades av förbundsstyrelsen på måndagen, och innebär att förbundsstyrelsen tar över kontrollen över regionen. En av de ledamöter som deltog var Bengt Svensson, tidigare regionordförande i just Västra Sverige.

Läs ocksåFörbundsstyrelsen tar över region Västra Sverige

När Hem & Hyra når honom på telefon är han förtegen om bakgrunden till förbundsstyrelsens agerande.

– Det får du prata med Marie Linder om. Jag kan inte ge några kommentarer, säger han.

Bengt Svensson kandiderade till omval som regionordförande 2018. Då hade han först aviserat att han skulle sluta, men ändrade sig.

Läs ocksåKristofer Lundberg om frysboxen – ”en odemokratisk kupp”

Hem & Hyra frågade honom då om uppgifterna att det skulle vara just förbundsstyrelsen som bett honom ställa upp på nytt.

– Eftersom jag sitter i förbundsstyrelsen pratade vi ledamöter om mitt beslut. Vissa tyckte att jag borde fortsätta. Men det är inget som förbundsstyrelsen har diskuterat eller tagit något beslut om att utöva påtryckningar kring, sade Bengt Svensson då.

Ordförandestriden 2018 slutade med att Bengt Svensson i sista stund drog tillbaka sin kandidatur. I stället förordade han en annan kandidat, dåvarande vice ordförande Martina Enghardt.

Läs ocksåPolitisk strid i Hyresgästföreningen Västra Sverige

Hon hade ingen chans mot Kristofer Lundberg, som valdes med stor majoritet på regionfullmäktiges årsmöte i april. Han var också valberedningens rekommendation.

Uppdatering 6 februari: Sedan denna artikel publicerades vill Hyresgästföreningens pressavdelning förtydliga att det inte är hela förbundsstyrelsen som fattar de löpande besluten om region Västra Sveriges verksamhet, utan förbundsstyrelsens arbetsutskott. Där ingår inte Bengt Svensson.

LÄS MER:
Hyresgästföreningens pressmeddelande om beslutet att ta över region Västra Sverige.

Fakta: Hyresgästföreningens förbundsstyrelse

Förbundsstyrelsen består av elva ordinarie ledamöter.

Leds av förbundsordföranden. Tillsätts av förbundsstämman.

Region Västra Sverige representeras av Bengt Svensson och Pia Fridström.

Pia Fridström, som även sitter i Västra Sveriges regionstyrelse, deltog inte i förbundsstyrelsens beslut ovan.

Läs också Sovsäckar för att lyfta bostadsfrågan Efter Hem & Hyras granskning: Ministern lovar ändra lagen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.