Annons

Paradvåningar för miljonbelopp i gigantisk härva – sjutton personer riskerar åtal

Stockholm Sjutton personer riskerar att åtalas för att ha sålt och förmedlat svarta hyreskontrakt för miljonbelopp. Personerna ingår i en av Sveriges största förundersökningar om handel med svartkontrakt. Bland de misstänkta finns personer som har sålt fyra paradvåningar i innerstaden för miljonbelopp.
Foto: Kenneth Samuelsson
En man erkänner att han köpte hyreskontraktet till en våning på 219 kvadratmeter på Birger Jarlsgatan.

En sammanställning från Skatteverket i december blottade en gigantisk härva med svarta hyreskontrakt. Något som Hem & Hyra har skrivit om tidigare. En mamma och en dotter misstänkts ha sålt och förmedlat 40 hyresrätter och tjänat stora pengar utan att betala skatt. Skatteverket beslutade därför att kräva de båda på cirka sex miljoner kronor. De båda kvinnorna har dock överklagat kravet från Skatteverket till Förvaltningsrätten.

Men de svarta lägenhetsaffärerna får konsekvenser även för ett stort antal privatpersoner som sålt sina lägenheter med hjälp av mamman och dottern. Henrik Söderman, åklagare, är ansvarig för förundersökningen på flera tusen sidor i det som kanske är Sveriges största härva med svartkontrakt.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Han har utrett lägenhetsaffärerna och skrivit av vissa ärenden eftersom han har bedömt att det är brott av normalgraden och då är preskriptionstiden två år. Ändå slutade det med att femton personer, utöver mamman och dottern, har delgivits misstanke om brott.
Nu har de misstänkta personerna fram till 21 maj på sig att komma med synpunkter och bemöta anklagelserna. Därefter kan åtal väckas.

– Jag räknar med att väcka åtal i slutet på maj, säger Henrik Söderman.

Annons

Bland dem som riskerar åtal finns säljarna av fyra paradvåningar på mellan 171 och 219 kvadratmeter på bland annat Birger Jarlsgatan, Ynglingagatan och Kommendörsgatan, som sålts för miljonbelopp.
– Ja det stämmer de ingår i utredningen, säger han.

Läs ocksåElitens svarta handel med hyreskontrakt - så går den till

En av paradvåningarna på 170 kvadratmeter, som ingår i utredningen har också lett spåren vidare till andra lägenheter och en känd hyresvärd i Stockholm.
– Vi har utrett en hyresvärd, men bevisen var för svaga så förundersökningen mot personen är nedlagd. Det finns en förklaring till att bevisen inte var tillräckligt starka och det kommer att redovisas i förundersökningen när den blir offentlig, säger han.

Men flera av hyresvärdens lägenheter som ska ha sålts svart kommer ändå att finnas med i utredningen. Skälet är att de har förmedlats av mamman och dottern tillsammans med många andra lägenheter och därför bedöms som ett grovt brott.

Annons

Brotten personerna i utredningen misstänks för varierar från person till person, men det rör sig om såväl brott mot jordabalken som grovt brott mot jordabalken, kapitel 12 paragraf 65  och paragraf 65 a.

Läs ocksåStor härva med svartkontrakt avslöjad – Ola Rapace kräver tillbaka 1,7 miljoner av död värd

Kortfattat så säger paragraferna att den som säljer en hyresrätt eller tar emot pengar för att förmedla en lägenhet kan dömas till böter eller sex månaders fängelse om brottet bedöms som ringa. Bedöms brottet som grovt är straffet mellan sex månader och fyra år.

Läs också Rapace betalade miljon för kontraktet - härvan i Stockholms innerstad växer Anställd inom polisen köpte svartkontrakt för halv miljon Hyresgäster köpte svartkontrakt hos kommunala bostadsbolag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.