Annons

Först betalade Malin värdens elnota. Sedan blev hon uppsagd: ”Maktlös”

Grästorp För att få tillbaka strömmen tvingades Malin betala sin värds elnota på 24 000 kronor. Nu har hon och familjen blivit uppsagd. "Nästa gång ska jag lusläsa hyreskontraktet", säger Malin Falkeby i Grästorp.
Knut Skofterud, Nora Skofterud Falkeby, Emil Skofterud Falkeby, Malin Falkeby.
Foto: Kajsa Wedberg
Malin Falkeby (till höger) med mannen Knut och barnen Nora och Emil blev uppsagda när hyresvärden hamnade på obestånd och huset de hyr ska säljas. "Man känner sig maktlös", säger Malin.

Vad händer när huset du hyr plötsligt ska säljas? Har du rätt att bo kvar eller kan värden slänga ut dig? Den frågan är aktuell för Malin Falkeby, som hyr ett hus utanför Grästorp tillsammans med sin man och två tonårsbarn.

– Vi hoppades in i det sista på att det skulle komma en ny ägare som skulle låta oss bo kvar. Men istället blev vi uppsagda, säger Malin Falkeby.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hem & Hyra har tidigare berättat om Malin Falkeby och hennes familj som hyr ett hus utanför Grästorp. I vintras råkade de illa ut när elen stängdes av. Orsaken var att deras hyresvärd inte betalat sina el-räkningar. Ute var det minusgrader och inne i huset sjönk temperaturen. I flera dygn var värmeljus familjens enda värmekälla.

Malin Falkeby och Knut Skofterud har blivit uppsagda från villan som de hyr utanför Grästorp.
Malin Falkeby och Knut Skofterud har blivit uppsagda från villan som de hyr utanför Grästorp.

Först efter hjälp av Hyresgästföreningens kom elen tillbaka. Då hade Malin själv betalat värdens el-nota på 24 000 kronor. Pengar som hon sedan, genom sin självhjälpsrätt, räknade av på sina kommande hyresinbetalningar.

Men problemen slutade inte med det. I april fick familjen veta att värdens skulder var så stora att huset skulle säljas på exekutiv auktion. Malin var hemma under visningen.

Läs ocksåÖppnade inte när värden ringde på – blev uppsagd

– Det kom sju spekulanter och några av dem frågade lite om oss. De ville veta hur länge vi hade bott här och vad vi betalade i hyra. Det kändes hoppfullt, säger Malin.

Men auktionen blåstes av i sista stund. Istället fick familjen besök av en man som sa att han hade fullmakt för deras värd och att de nu var uppsagda.

Annons

– Tydligen hade han löst vår hyresvärds skulder hos Kronofogden. Men huset ska säljas och vi får inte bo kvar. Inom tre månader måste vi flytta, säger Malin Falkeby.

Läs ocksåUtbudschock på bostadsrätter att hyra: "Det är hyresgästernas marknad"Utbudschock på andrahandsmarknaden. Hamid Samadzadeh märker att det är svårare att hyra ut.

Som hyresgäst har man normalt sett rätt att bo kvar i sin lägenhet även om hyresvärden vill säga upp hyresavtalet. Det kallas för besittningsrätt eller besittningskydd och står med i med i Jordabalkens tolfte kapitel, även kallad hyreslagen.

Men när man hyr en villa, som Malin och hennes familj gör, är det andra regler som gäller. Då är hyresgästens rätt att bo kvar svagare eller till och med helt bortplockat.

Lennart Björkman, chef för den juridiska enheten för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg, förklarar:

– Även för den som hyr en villa kan det vara hyreslagen som gäller. Men då är besittningsskyddet svagt jämfört med om man hyr en lägenhet i ett flerbostadshus. Om det istället är lagen om uthyrning av egen bostad, UEB, som är tillämplig så har hyresgästen inget besittningsskydd alls. Då måste man flytta utan att hyresvärden behöver ange sakliga skäl för uppsägningen.

Huset utanför Grästorp.
Den exekutiva auktionen av huset utanför Grästorp blåstes av i sista stund.

För Malin Falkebys del kom uppsägningen som en kalldusch. Och hon grämer sig själv över att hon inte såg raden om att besittningsskyddet inte gäller när hon skrev under hyreskontraktet.

Annons

– Med facit i hand borde jag ha läst igenom vårt hyreskontrakt mer noggrant. Då hade jag förstått att vi saknar besittningsskydd och kan bli uppsagda med tre månaders uppsägningstid. Men allt gick så fort när vi flyttade hit för bostaden vi hade innan var ett riktigt råttbo, som vi var tvungna att lämna, säger Malin, som nu ägnar all ledig tid åt att försöka hitta en ny bostad åt familjen.

– Man känner sig väldigt maktlös när man hamnar i en sån här situation. Det tar hårt på oss allihop.

Får ni någon hjälp av er tidigare hyresvärd?

– Nej, honom har vi inte hört något ifrån. Men den här mannen som har fullmakt från vår värd sa att även han skulle leta efter ny bostad åt oss. Fast än har vi inte hört något från det hållet, säger Malin Falkeby.

Hem & Hyra har utan resultat försökt att nå hyresvärden.

Fakta: Besittningsrätt
  • Besittningsrätt eller besittningsskydd som det också kallas, innebär att du som hyresgäst många gånger har rätt att bo kvar i din lägenhet även om din hyresvärd vill säga upp ert hyresavtal.
  • Finns till för att du ska kunna känna dig säker i ditt boende.
  • Som hyresgäst har du oftast ett stark besittningsskydd från och med första dagen när du har ett förstahandskontrakt.
Fakta: Det här gäller när du hyr en privatbostad
  • Se­dan 2013 finns en lag för ut­hyrning av egen bo­stad, UEB.
  • Privatuthyrningslagen gäller vil­lor, bo­stads­rätt och ägar­lä­gen­het – men inte hy­res­rätt.
  • Hy­ran sätts friare och man kan inte få till­ba­ka hög hyra i ef­ter­hand om hy­res­värden hyr ut en lä­gen­het.
  • För hy­res­gästen gäller en må­nads upp­säg­nings­tid, för hy­res­värden tre oav­sett om du hyr på be­stämd tid el­ler tills vidare. Hyresgästen har alltså  inget besittningsskydd utan måste flytta utan att hyresvärden behöver ha sakliga skäl till uppsägningen.
  • I öv­rigt gäller hy­res­lagen.
Läs också Därför är skyddet svagt för tiotusentals hyresgäster – Robin och Louise tvingades flytta från två radhus Betalade alla hyror i tid – ändå vräktes fyrabarnsfamiljen två gånger på ett år Hyresgäst felparkerade bilar och blockerade grannarnas garage - blir av med lägenhetskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.