HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Första Dalahyrorna klara

Dalarna De nya kommunala hyrorna för 2019 är klara i Säter, Hedemora, Avesta, Gagnef och Rättvik. Höjningarna ligger på 1,75 till 1,9 procent i månaden i genomsnitt.
Foto: Lena Mattsson
De fyra första hyresförhandlingarna i Dalarna är klara. Höjningarna blir mellan 1,85 och 1,9 procent.

Rättviks fastighets AB och Hyresgästföreningen är klara med förhandlingen av 2019 års hyror. Höjningen blir 1,85 procent men differentieras och blir mellan 0 och 165 kronor per lägenhet och månad då bolaget fortsätter att fasa in hyror efter modellen för rättvisa hyror.

Uppgörelsen är dessutom villkorad.  Rättviks fastighets AB ska under en femårsperiod stärka upp sin soliditet genom amorteringar av lån på 5 miljoner kronor, alternativt använda dessa 5 miljoner kronor till nyinvesteringar för att undvika ta nya lån.

Läs ocksåKungälvsbostäder höjer hyrorna

– Bolaget har i dag en svag ekonomi och behöver stärka sin soliditet för att minska sin sårbarhet ekonomiskt.
Med den här uppgörelsen visar vi att hyresgästerna är med och tar ansvar för bolagets ekonomi långsiktigt, säger förhandlingsledare Johanna Lindström på Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningen och Gamla Byn AB i Avesta är också överens om nya hyror för 2019. Och även där skiljer sig höjningarna åt och ligger på mellan 0 och 230 kronor per lägenhet per månad. I genomsnitt blir höjningen 1,85 procent.

– Vi ska komma ihåg att Dalarna haft mycket låga uppgörelser de senaste åren. För 2019 tvingas vi ta hänsyn till att de kommunala taxorna höjs, att underhållsbehovet är fortsatt högt och förenat med högre kostnader och att man kan förvänta sig ökade räntor, säger Malin Bjurell, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåHöjda hyror hos Eksta i Kungsbacka

– Jag är glad över att vi och Gamla Byn är överens om att fortsätta vårt goda samarbete genom att utöka och förbättra vårt gemensamma arbete med hyresgästernas boinflytande. Men en fråga där vi inte är överens är synen på den så kallade riskpremie på 0,3 procent av lånevolymen som kommunen, alltså ägaren, beslutat att ta ut. Där måste vi fortsätta diskussionen med kommunen, avslutar Malin Bjurell.

Gagnefsbostäder höjer sina hyror med 1,75 procent. Även den uppgörelsen är villkorad. Gagnefsbostäder ska under en femårsperiod stärka upp sin soliditet genom amorteringar av lån om minst 3 miljoner kronor. Bolaget har i dag en svag ekonomi och behöver stärka sin soliditet för att minska sin sårbarhet ekonomiskt menar Hyresgästföreningen.

– De här 3 miljonerna ser jag som en symbolisk summa. Bolaget skulle behöva göra betydligt större amorteringar för att kunna ha en stabil ekonomi när räntan på lånen stiger. säger förhandlingsledaren för Hyresgästföreningen, Johanna Lindström.

Läs ocksåVårgårdas rekordhöga hyreskrav mer än halverades

Hedemorabostäder och Säterbostäder höjer sina hyror med 1,9 procent från 1 januari.

Läs också Ny höjning på gång i Varberg Nya hyror för 600 lägenheter i Boxholm

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.