Annons

Första parkourbanan efterlängtad

Uppsala ​Den första månaden blev en succé för Sveriges första parkourbana. Det är kommunala hyresbolaget Uppsalahem som ligger bakom en ny träningspark där tre generationer ska kunna träna tillsammans.– Det har gått riktigt bra. Vi har inga direkta siffror men lyser solen efter klockan 14 på dagarna så är det ungdomar där, berättar Erika Danielsson, lekplatsansvarig på Uppsalahem.
 Parkour handlar om att på valfritt akrobatiskt vis ta sig från en punkt till en annan, och att inte se till exempel väggar, räcken, trappor och stora avstånd som hinder utan som nya möjligheter. På banan i Eriksberg finns det fullt av grejer att springa uppför, klättra på, krypa under och åla. Men egentligen ska parkour utföras i vanlig stadsbebyggelse och inte på en särskild bana.
 
– Så är det. Vi har samarbetat med Uppsala Parkourförening och de säger just det: att för deras mest aktiva medlemmar är inte det här något. Men de tycker att det är en bra träningsbana och ett bra ställe att introducera nya parkourutövare, utan att de behöver skada sig särskilt mycket.
 
De första veckorna fanns en misstanke om att det kanske ändå skulle bli ännu en lekplats för små barn. Nu, en månad senare, verkar man ha hittat en rytm kring banan. Små barn och dagisgrupper kommer förbi på förmiddagarna, efter två är det tonåringarnas tur.
 
– Hyresgästerna är begeistrade. De ringer och är glada för att deras tonåringar äntligen är ute och rör på sig. Vi ska sätta upp lite bättre instruktioner så att alla ser vad man kan göra. För att man ska kunna utföra sakerna som det är tänkt måste man vara lite äldre, säger Erika Danielsson, som ansvarar för 240 lekparker inom Uppsalahems bestånd.
 
Parkourbana är en del av Uppsalahems nya utomhusanläggning i Eriksberg. Medan barn och ungdomar parkourar eller spelar pannafotboll, kan föräldrarna träna på utegymmet eller far- och morföräldrar på seniorgymmet som står strax bredvid.
 
I dagsläget finns inga konkreta planer på någon ny parkourbana eller liknande anläggning på annat håll i Uppsala.
 
– Vi vill se först hur det går med den här, om den kommer att användas på sikt eller om det bara är en fluga. Som det verkar nu är satsningen här för att stanna och då kan det komma fler banor. Det är roligt att kunna bygga något för dem som är för stora för lekplatser men inte för stora för att leka, säger Erika Danielsson.

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Folkbokförd i bostadsrätt i 30 år – får ändå behålla hyreskontrakt Marcels och Julias hus sjunker i leran – nu måste hundratals hyresgäster evakueras Multisjuka Fatana och hennes make kastas ut – först i kö på samma lägenhet men har för låg inkomst Grannar hamnar i skottlinjen för gängen: ”Tänk om någon kastar in en bomb!” Hissar kan bli stående när mobilnäten släcks ner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.