HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Förvaltaren vill pröva renoveringshyra i Hyresnämnden

Sundbyberg Förvaltaren strandar förhandlingen med Hyresgästföreningen om Majeldsgatan i Sundbyberg. Bolaget vill höja hyran med 60 procent efter renovering. Nu får Hyresnämnden pröva ärendet.

Sextiotalshusen på Majeldsvägen i Sundbyberg ska renoveras och hyresvärden, det kommunala bostadsbolaget Förvaltaren vill höja hyrorna med 60 procent. Hyresgästföreningen har sagt nej till det budet och hänvisat till ett liknande område som nyligen renoverats, där hyrorna har hamnat långt under det Förvaltaren nu kräver. Nu har bostadsbolaget lämnat förhandlingsbordet och ska pröva hyran i Hyresnämnden.

– Det är ett konstigt agerande av Förvaltaren. Vi är förvånade över de höga hyreskraven och att de tar ärendet till Hyresnämnden.  Det är ovanligt att ett allmännyttigt bolag gör så, säger Martin Boglind, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåFörvaltaren höjer hyran med 1,6 procent

I dag ligger normhyran på cirka 930 kronor per kvadratmeter och år på Majeldsvägen 1-23. Förvaltarens yrkande ligger på 1 445 kronor. Grannkvarteret Ljungen 3 renoverades 2012 och har en normhyra på 1 200 kronor per kvadratmeter och år.

–   Enligt bruksvärdesprincipen ska ju hyran sättas efter likvärdiga lägenheter, samtidigt vet man ju inte vad som kan hända i Hyresnämnden. Först måste lägenheterna renoveras, sen kan hyran prövas. Det är tråkigt för hyresgästerna att behöva leva i den här ovissheten, säger Martin Boglind.

Annons

Anders Sundqvist, kommunikationschef på Förvaltaren menar att de två fastigheterna har olika historier.

Läs ocksåLägenhetsbyte fick Förvaltaren att ändra rutinerna

–Historiskt när vi renoverade så betalade hyresgästerna bara en mindre del. Resten finansierades av de övriga hyresgästerna genom ett extra påslag på hyran. Nu har vi gjort ett omtag och låter framförallt de som bor i en fastighet betala renoveringen. Vid renoveringen av kvarteret Ljungen gjorde vi en kompromiss där hyresgästerna fick stå för en större del men inte fullt ut. Vi vill egentligen aldrig stranda en förhandling men i det här fallet blev det så. 

Nu får hyresgästerna vänta på att renoveringen blir klar för att få reda på sin hyra?

– Tyvärr är det så. Vi vill inte att de ska leva i ovisshet alltför länge, förhoppningsvis kan vi vara klara med någon etapp nästa höst så att Hyresnämnden kan göra ett besök, säger Anders Sundqvist.

Annons
Läs ocksåUppsagd får hela året på sig att flytta

Strandningen av förhandlingarna ska inte påverka renoveringsarbetet som beräknas starta sommaren 2014. I ett brev till hyresgästerna skriver Förvaltaren att hyresgästerna ska betala in en preliminär hyra tills den fastställts av Hyresnämnden. Något som är helt felaktigt enligt Martin Boglind.

– Den preliminära hyran är helt frivillig tills Hyresnämnden sagt sitt.

Läs också Stora ventilationsbrister hos Förvaltaren och Värmdö Bostäder Tårtkalas för bevarade hyresrätter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.