HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Deras fritidsgård brann ner – nu träffas barnen utomhus

Trollhättan Vad gör man när områdets populära fritidsgården brunnit upp? Jo, man flyttar verksamheten utomhus och möter områdets unga under bar himmel.

Röken stiger från kolgrillen framför kvarterslokalen på Lextorpsvägen 101 i Trollhättan. För en dryg månad sedan var det en annan sorts rök som steg från området. Då stod områdets fritidsgård Lexington i lågor.

– Det här är det enda vi har kvar, säger fritidsledaren Wasfi Eskandar och visar sin nyckelknippa. Allt annat är borta.

Läs ocksåJobbet hos hyresvärden är deras nyckel in i samhället

Vi befinner oss mitt i hyresområdet Lextorp, ett par hundra meter från platsen där den nu nedbrunna fritidsgården låg. Lyckligtvis kom ingen människa till skada. Men trots att räddningstjänsten var snabbt på plats gick byggnaden inte att rädda. Nu pågår en utredning om hur branden startades. Det finns misstankar om att den var anlagd.

Fady Daoud, enhetschef för Lexingtons fritidsgård på Lextorp i Trollhättan, har blivit utmanad av Nenad Jovanovic i basket.

Fady Daoud har varit enhetschef för Lexingtons fritidsgård i fyra år. Nu sörjer han en saknad arbetsplats och mötesplats.

– Det känns fortfarande ofattbart att Lexington är borta. Huset där vi tog emot 40 till 60 ungdomar varje dag och man har så många fina minnen ifrån, säger han.

Läs ocksåHyresgäst eldade upp grannens barnvagn och kokade "raketbränsle" på spisen

På Lexington kunde man spela biljard, bordtennis, tevespel, sällskapsspel, fika, spela musik, titta på film eller bara hänga och umgås.

– När man bor i lägenhet, kanske trångt, blir fritidsgården extra viktig. Det märks inte minst på de ungdomar som hunnit växa upp och flytta härifrån. När de är hemma på besök kommer de gärna förbi på fritidsgården. De berättar hur viktig den varit för dem. Det är då man fattar att det vi gör faktiskt kan göra en del nytta, säger Fady Daoud.

Efter branden bedrivs fritidsgårdsverksamheten på Lextorp utomhus.

Han har just avslutat ett parti couronne med Wasfi och ett par unga killar. Efter korvfikat är det dags för en match på basketplanen.

– Såna här varma och soliga eftermiddagar är det lätt att hitta sysselsättning även om vi saknar en lokal. Vi kan umgås här, utanför kvarterslokalen. Spela, grilla och hitta på saker i aktivitetsparken, säger Wasfi Eskandar.

Wasfi Eskandar har varit fritidsledare på Lextorp i 16 år.

Redan några dagar efter att Lexington brunnit ner såg stans kommunala bostadsbolag Eidar till att fritidsgårdspersonalen kunde börja använda kvarterslokalen som en tillfällig träffpunkt. Lokalen är förstås för liten för att rymma alla unga som brukar besöka fritidsgården. Men personalen finns på plats varje vardag för att möta ungdomarna.

Socialpedagog Erika Burrett Everlund serverar saft i värmen.

– Vi använder kvarterslokalen som en utgångspunkt och en plats där vi kan förvara material. Vi ordnar spontana aktiviteter och rör oss ute i området. Och så planerar vi för till exempel fiskeutflykter. De är väldigt uppskattade, säger Erika Burret Everlund, socialpedagog.

Vid grillen står Alexandra Pilhall, Omar Khattab, Belal Khattab och Mohamad Khattab. De ingår i Lexingtons cafégrupp och ansvarade för fritidsgårdens café. Det vill säga, såg till att det fanns kakor och bullar att sälja och att cafét alltid var bemannat. Dessutom ordnade de populära diskon för områdets yngre barn.

Alexandra Pilhall och syskonen Omar, Belal och Mohamad Khattab ingår i Lexingtons cafégrupp.

– Hela vintern hade vi bakat kladdkakor och muffins för att fylla frysen så att vi hade mycket att sälja nu i vår och sommar. Men allt försvann i branden, säger Alexandra Pilhall.

Nu hoppas hon och de andra Lextorpsungdomarna att fritidsgården byggs upp igen.

Läs ocksåBebisen vaknade av brandröken - så räddade det hela familjen

– Lexington var stans bästa fritidsgård. Ett ställe där vi kunde träffa schyssta vuxna som visade hur man ska vara för att bli en bra person, säger Stevan Salimovic.

Fritidsledaren Wasfi Eskandar tillsammans med 16-årige Stevan Salimovic.

Och visst ska Lextorp få en ny fritidsgård. När och hur är dock oklart.

– Trollhättans stad och Eidar jobbar för att hitta en långsiktig lösning för att fortsätta driva fritidsgård här på Lextorp. Men det dröjer innan vi har en ny fysisk fritidsgård på plats, säger Fady Daoud.

SE FILMEN: Stevan Salimovic, 16 år: ”Därför är fritidsgården så viktig”

LÄS ÄVEN:

Efter branden på Lextorp: ”Overkligt och sorgligt”

Eidars flytt gav lugnet åter på Lextorp

Polulär aktivitetspark på Lextorp

Fakta: Tillfällig lösning
  • Kvarterslokalen på Lextorpsvägen 101 är öppen måndag-fredag klockan 13-16.
  • Verksamheten vänder sig till ungdomar från årskurs 6 till 17 år.

 

Fakta: Lexingtonbranden
  • Söndagen den 29 mars brann fritidsgården Lexington i stadsdelen Lextorp i Trollhättan ner till grunden.
  • Branden tros vara anlagd. Utredning pågår. 
Läs också Parets tama illrar kissade på golvet - fakturan blev en chock Så lyckades grannarna i fajten för boulebana och p-plats

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.