HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Gårdstens centrum byggs ut

Göteborg Ett höghus på den gamla parkeringen, nya affärer, restaurang, nytt huvudkontor för Gårdstensbostäder och 300 nya bostäder. Det är några av ingredienserna när centrum i Gårdsten ska byggas ut.
Foto: Liljewall Arkitekter

Gårdstens centrum har knappt förändrats sedan stadsdelen byggdes för 50 år sedan. Men nu är det saker på gång.

Området framför centrum ska bebyggas med nya hus. På det som idag är parkeringsplatser planerar Serneke att uppföra ett höghus, med affärslokaler i bottenplan.

Läs ocksåTusentals gröna jobb skapar akut bostadsbrist och oro i Norrland

Runtomkring kommer bergknallar att sprängas bort och flera nya fastigheter byggas. Bland annat en restaurang, ett parkeringshus och ett nytt huvudkontor för Gårdstensbostäder, som idag sitter utspridda på flera håll i stadsdelen.

Gårdstensbostäder ska även äga bottenvåningen i höghuset, för att ha fortsatt kontroll över alla affärslokaler i centrum. Det är en del av den markaffär mellan bostadsbolaget och Serneke Group som offentligjordes i veckan.

Mohamed Hama Ali, styrelseordförande i Gårdstensbostäder, kallar investeringen för en av de viktigaste i stadsdelens historia.

Läs ocksåDe vill sätta stopp för 650 nya lägenheter: "Folk är förbannade"Monica Nilsson och Christer Jönsson i Hyresgästföreningens lokal.

– Rent ekonomiskt har vi gjort större affärer tidigare, men om man ser till betydelsen för Gårdstens utveckling så är det här väldigt betydelsefullt. Det handlar om att skapa ett större och mer livskraftigt centrum, en starkare naturlig knutpunkt, säger Mohamed Hama Ali.

Målsättningen är inte bara mer affärer utan också att få in fler samhällsfunktioner i centrum, bland annat apotek. En vårdcentral finns redan sedan mars 2018.

Byggprojekten avlöser varandra runtom i stadsdelen och år 2025 beräknas Gårdsten ha 13 000 invånare mot dagens 9 500.

Läs ocksåHär "röstar" Storviksborna inför nybygge

– Bland annat är det för att möta behovet hos alla nya invånare som centrum behöver växa. Men vi har också gått från att ha 8 lokala företag år 1997 till 50 stycken idag. Det är många människor som vill äta lunch. Ändå har vi ingen ordentlig restaurang, säger Mohamed Hama Ali.

Ambitionen är att arbetet ska börja redan i år och de första byggnaderna stå färdiga 2021.

– Det är bara att köra på, vi får se hur det fortskrider, säger Mohamed Hama Ali.

Läs också Här får folket bestämma vad som ska byggas Kämpade för nybygge på granntomten - nu jämnas hans eget hus med marken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.