Annons

Gårdstensbor får träna gratis

Göteborg Hyresgäster efterlyste träning. Gårdstensbostäder tog dem på allvar. Nu har satsningen vuxit till ett helt hälsocenter. Hälsostugan ska ge boende utbildning, friskvård och gemenskap

Barnträning på måndagar, yoga på tisdagar, gruppträning på onsdagar, seniorgympa och dietistträffar på torsdagar. Det är bara några av aktiviteterna som erbjuds på Hälsostugan vid Kaneltorget i Gårdsten.

– Vår yngsta deltagare hittills är 6, den äldste 86. Vi vill nå alla, säger Johanna Froode, projektledare.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hälsostugan öppnade i våras och är det senaste steget i Gårdstensbostäders satsning på folkhälsa och social hållbarhet.

Från början var det deltagarna i bolagets föräldraträffar som efterlyste möjlighet till träning.

Det ledde så småningom till ett samarbete med Göteborgsvarvet, och numer samarbetar Gårdstensbostäder också med närsjukhuset i Angered, Folktandvården, Angered Arena och områdets skolor.

Annons
Läs ocksåKvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan"

Att Gårdstensbostäder satsar på folkhälsa är ingen slump. Göteborgs stads jämlikhetsrapport visar att män i Gårdsten lever i snitt sju år kortare än män i Långedrag. För kvinnor är skillnaden fem år. Det är lika stora skillnader som mellan Sverige och Nicaragua.

– Våra tre fokusområden är träning, mat och vanor. Men gemenskapen är kanske det allra viktigaste, säger Johanna Froode.

En av deltagarna på onsdagsträningen är Soile Österbacka, 65. Hon har själv gått runt i stadsdelen för att  informera  om Hälsostugan och rekrytera fler deltagare.

Läs ocksåMånga nekas lägenhetsvisning långt efter pandemin: "Ställer inga krav"

– Det är bra om det kommer ut att det här finns. För min egen del har jag insett att träning är ett nödvändigt ont. Som pensionär gör jag plötsligt ingenting, efter att ha arbetat ett helt liv, säger Soile Österbacka

Annons

LÄS MER:

Barnen i Gårdsten laddar för Lilla Varvet

Läs också Hotfull hyresgäst ville spränga värdens kontor – får kontaktförbud och kan vräkas Hyresgästföreningen kritiska efter granskning – "Går inte blunda för hur det ser ut" Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.