HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Granncafé, kärlek och giftermål

Borås Kärleken slog till i Hyresgästföreningens styrelserum. I dag är Birgitta och Peder Hagström gifta, och tillsammans driver de Café Börst för grannarna i Borgstena.

Det är onsdag eftermiddag. På gångvägen utanför hyreshuset i Borgstena kommer Birgitta och Peder Hagström med raska steg. De rundar gaveln till Kronängsvägen 13 och tar trappan ner i källaren. Det är dags att öppna Café Börst.

– I dag kör vi tradarmacka som specialsmörgås, säger Peder och slår på spisen.

Läs ocksåBröllop på föreningskonferens

En tradarmacka, för den som inte vet, är en halv hålkaka med nystekt ägg och falukorv på. Peder och Birgitta rör sig vant i det lilla köket. De brygger kaffe, lägger fram kakor och pyntar smörgåsfaten med sallad.

Läckra smörgåsar är standard på Café Börst.

Så här är det varje vecka. Paret Hagström driver Café Börst för grannarna i hyresområdet. På onsdagar är det kondis med kakor och enklare rätter. På söndagar bjuder de på riktig middag. Då lagar de 30 portioner, som alltid brukar gå åt.

– Vi tog semester några veckor i sommar men det var inte populärt. Många saknade möjligheten att komma hit, äta, fika och umgås, säger Birgitta.

Läs ocksåHusmanskost ger gemenskap i Hjo

Klockan är nu fem i tre och dagens första gäst kliver över tröskeln.
– Hej, hej, en specialmacka, tack! säger Roger Johansson och slår sig ner vid närmsta bord.

Många skratt

Annons

Strax har rummet fyllts av gäster. Beställningar på toast, kebabtallrik, kaffe och kaka rullar in. Jargongen är tuff men hjärtlig. Skämt om fondtapeters vara eller icke vara, grönsakers hälsoeffekt och servicen på Café Börst lockar till skratt.
– Vi har rätt sjuk humor. Jag brukar ha träningsvärk i magen när jag går härifrån, säger Marina Wihland.

Läs ocksåHär jobbar lokalbefolkningen stenhårt för att undvika polisens lista: ”Idrott kan vända trenden”Mattias Gabro från idrottsföreningen GIF Borås hjälper Sam Sejdi och Jac Backelin att spänna upp pingisnätet i Sjöbohallen.
Vivi-Anne Alström, Marina Wihland, Joakim Blennerholt, Gunder Pettersson, Roger Johansson, Marianne Tingvall, Peder Kihl och Tomas Karlsson är flitiga besökare på Café Börst i Borgstena.

För Birgitta och Peder är det viktigt att alla känner sig välkomna.
– En del kommer någon gång i bland. Andra, som det här goa gänget, är här i stort sett varenda vecka, säger Birgitta.

Peder Hagström har lång erfarenhet av att jobba i kök.

Själv är Birgitta ny i Borgstena. För ett och ett halvt år sedan bodde hon i Kinna, drygt fem mil bort, och hade inga planer på att flytta.

Men så blev hon invald i styrelsen för Hyresgästföreningen i Sjuhärad och plötsligt förändrades allt. För i samma styrelse satt Peder. Och det dröjde inte länge förrän de båda förstod att de hade mycket gemensamt.
– Jag var änka och Peder var änkeman. Vi hade gått igenom liknande saker och trivdes ihop, säger Birgitta.

Överraskade med bröllop

Kärlek uppstod och i våras, när Hyresgästföreningen hade lokalföreningskonferens i Tanum, slog paret till och gifte sig.
– Vi överraskade våra vänner i föreningen rejält när vi klev upp på scenen och sa ja till varandra framför vigselförrättare och två vittnen, skrattar Peder.

Annons
Peder och Birgitta Hagströms vigsel. (Arkivbild)

När paret skulle flytta ihop spelade Café Börst en avgörande roll. Peder hade startat cafét år 2016 och drivit det på egen hand sedan dess.
När Birgitta förstod vilken granngemenskap cafét hade skapat gick hon med på att flytta hit.

– Cafét gjorde det så lätt att lära känna folk. Här var jag välkommen från första stund, säger Birgitta.
I dag ägnar de verksamheten cirka tre dagar i veckan. De handlar, förbereder, lagar och serverar. Hyresvärden Fribo står för lokalen och pengar till råvarorna får de via så kallat fritidsmedel.

Pengar från Fribo som söks genom Hyresgästföreningen.
– Folk är så tacksamma och ger så mycket tillbaka. Därför hoppas vi att någon vill ta vid och driva cafét ­vidare när vi inte orkar mer, säger Peder.

LÄS MER: Husmanskost ger gemenskap i Hjo

Fakta: Regler för matservering
  • I föreningsregi, i slutna sällskap, behövs inga tillstånd att servera mat till självkostnadspris.
  • Behöver du råd, kontakta kommunen som är tillsynsmyndighet.
  • Handhygien, skilda skärbrädor för kött, fågel och grönsaker samt goda kylmöjligheter är viktigt vid hantering av matvaror.
Fakta: Hagströms cafétips
  • Kontakta din lokala Hyresgästförening för att se om det finna fritidsmedel att söka.
  • Börja i liten skala. Håll öppet någon gång i månaden och testa om det här är något för er.
  • Krångla inte till det. Kaffe, saft och hemlagad kaka är en bra början. Funkar det kan man bygga på allteftersom.
Fakta: Café Börst
  • Namnet ”Börst” kommer från en gammal benämning av
    Borgstena.
  • Tätorten Borgstena ligger ett par mil norr om Borås och har drygt 400 invånare.
Läs också Föräldrar vräks efter tonårssonens terror i trapphuset Knivslagsmålet avgjorde - "Norrby är rätt plats för Frälsningsarmén"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.