HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Här bor katterna ingen vill ha

Stockholm Ensamma, magra och oönskade. Hans Malmgren och de andra på Fisksätra katthem tar hand om katter som ingen vill ha. För att minska antalet katter erbjuds Stenas hyresgäster gratis kastrering.

–Stäng dörren, stäng dörren! Hans Malmgren röst blir för ett ögonblick lite stressad när ytterdörren oväntat åker upp. Han står innanför dörren i lokalen vid Fisksätra Centrum som är Fisksätra katthem. Runt benen stryker ”Gullan”, en gråspräcklig smal katt som hittades i centrala Stockholm av en gammal tant som tog henne till katthemmet.
– Hon ska till en familj i Sköndal, säger Hans Malmgren   med ett nöjt leende och håller händerna i sidorna på den svarta t-shirten som har samlat en mängd vita katthår.

Iden till katthemmet fick han för många år sedan när han såg att antalet vilda och misskötta katter ökade i området.
– Sedan vi öppnade hemmet och började kastrera katterna har antalet katter minskat jättemycket, du skulle sett innan, herregud alltså, säger han och tillägger att katthemmet fungerar som en sambandscentral för bortsprungna katter i området.

Läs ocksåZeppelin, sex veckor, hittades övergiven i lägenhet sedan ägaren gripits

När han gick upp till Stena en dag 1997 och bad om pengar visste han inte hur mycket gratisarbete det innebar. Därför är han glad när praoelever som Carro Andell kommer. Hon går i åttan på Eklidens skola och ska vara här mellan klockan åtta och ett, men kommer sju och går sju.
– Det är så kul att vara med alla katter. Själv har jag bara en sköldpadda hemma, säger hon och klappar lilla ”Flisan”.

Antalet katthistorier är lika många som de över 200 katter som passerat katthemmets lokaler genom åren. Det är historien om det gamla ryska paret som bara gett sina två vackra katter oxfilé och som Hans Malmgren därför hade svårt att få i vanlig kattmat. Eller om kvinnan som inte kunde ta hand om sina katter och hotades av vräkning.
Varje jul kommer ”julklapps­katterna”.
– Vi kallar dem så eftersom de kastas ut med julklappspappret för att någon i familjen inte uppskattat att familjen fått en kattunge, säger han.

Den som vill adoptera en katt från Fisksätra katthem får skriva på ett kontrakt som innebär krav på årlig vaccination och att katten inte får lämnas ensam hela dagen. Kostnaden för katten är 900 kronor, då är katten vaccinerad och kastrerad. I priset ingår också gratis pensionat för katten vid till exempel semester. 

Läs ocksåHyresgästen Sam om det långvariga byggbullret: "Stressen jag utsattes för var omänsklig"Byggbuller i Eriksberg, Sam, Anders, Eva och Lena i soffan i Lenas vardagsrum
Fakta: Här bor katterna ingen vill ha

Stena Fastigheter stödjer katthemmet med lokaler och sophämtning. 
Bolaget betalar också för vaccinationer och kastrering av katter som tillhör deras hyresgäster.
När katterna är friska och starka lämnas de till nya hem.
Läs mer på: http://fisksatrakatthem.nu

Läs också Gunilla och Karl-Evert uppsagda på grund av Sotis kiss: ”Överdrivet” Lägenheten totalförstörd av kattkiss – hyresgäster ska betala en kvarts miljon Hyresgäst får betala en kvarts miljon för att katten kissat inne

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.