Annons

Här höjs elnätspriserna mest

Nyheter Trots statlig reglering fortsätter elnätsavgifterna att öka kraftigt för lägenheter. Här kan du se hur avgiften har utvecklats där du bor.

Samtidigt som konsumentpriserna i Sverige ligger stilla, fortsätter elnätsavgifterna för flerbostadshus att öka. På ett år har de stigit med över fyra procent i genomsnitt.

Detta trots att det numera finns statlig reglering, som säger att priserna inte får öka med mer än två procent per år. Reglerna har kommit till eftersom elnätskunderna inte kan välja mellan olika bolag med olika priser. Det bolag som äger elnätet i en kommun har monopol.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Regleringen har tyvärr inte satt stopp för de stora prisökningarna. Vi anar att längenhetskunderna missgynnas, till förmån för andra kunder, säger Per Holm, ordförande i Nils Holgerssongruppen (se faktaruta till höger).

Regleringen bestämmer bara hur stora de totala intäkterna får bli från alla kunder. Elnätsägaren kan klara tvåprocentstaket genom att till exempel ta ut lite lägre avgift från villor, skolor, industrier och infrastruktur  – och lite mer från lägenhetskunderna.

Priserna är fortsatt mycket olika i olika kommuner. Övertorneåborna betalar 101,8 öre per kilowattimme. Det är mer än dubbelt så mycket som Skövdeborna, som betalar 42,5 öre per kilowattimme.

Annons
Läs ocksåHyresgästers tacokväll billigast i Kristianstad

– Vi kan också notera att det är kommunala bolag som äger elnäten i de 43 billigaste kommunerna. De privat ägda elnäten är generellt dyrare. Visst ska företag få tjäna pengar, det är inte konstigt att de privata har högre vinstkrav än de kommunala bolagen, men avgiften ska ändå vara rimlig. Med tanke på att det är väldigt, väldigt låg risk för företagen borde det inte betinga ett så högt pris, säger Per Holm.

Fortum AB är det stora bolag som höjde avgiften mest, med i snitt nästan tio procent under 2012. Enligt Lowina Lundström, marknadschef på Fortum distribution AB, beror det på att man skjöt fram 2011 års avgiftshöjning på grund av stormen Dagmar. Många Fortumkunder fick alltså två höjningar under 2012.

Att Fortum ligger bland de som har allrsa högst avgifter beror på att man har stora blesbebyggda områden där få kunder delar på stora kostnader för elnätet, säger hon.

Läs ocksåGullspångsborna har högst elnätsavgift i Västra Götaland

– Det är en orättvisa mellan tätort och landsbygd och därför har vi skickat in en ansökan om att få göra en utjämning, att ha en likadan prislista för alla våra områden i Sverige.

Lowina Lundström tillbakavisar att avgifterna skulle höjas mer för flerbostadshus än för andra kunder.

Annons

– Rättviseprincipen gäller oavsett hur man bor. Det stämmer inte att vi har olika priser beroende på om man bor i lägenhet eller villa, säger Lowina Lundström.

Totalt har elnätsavgifterna för flerbostadshus ökat med 120 miljoner kronor sedan i fjol. Utslaget per lägenhet blir det 48 kronor per år, men även här är skillnaderna stora mellan olika kommuner. I 37 kommuner har den legat stilla eller sänkts, medan Höör har fått en avgiftshöjning på över 20 procent.

Här är de kommuner som har dyrast elnätsavgift:

Kommun Nätföretag  Nätverksavgift i öre/kWh inkl moms
1 Övertorneå Konkursboet Ekfors Kraft AB 101,8
2 Eda Fortum Distribution AB 99,7
3 Forshaga Fortum Distribution AB 99,7
4 Grums Fortum Distribution AB 99,7
5 Gullspång Fortum Distribution AB 99,7
6 Hagfors Fortum Distribution AB 99,7
7 Hammarö Fortum Distribution AB 99,7
8 Hällefors Fortum Distribution AB 99,7
9 Kil Fortum Distribution AB 99,7
10 Laxå Fortum Distribution AB 99,7
11 Ljusnarsberg Fortum Distribution AB 99,7
12 Munkfors Fortum Distribution AB 99,7
13 Storfors Fortum Distribution AB 99,7
14 Sunne Fortum Distribution AB 99,7
15 Torsby Fortum Distribution AB 99,7
16 Vansbro Fortum Distribution AB 99,7
17 Bräcke Härjeåns Nät AB 94,5
18 Härjedalen Härjeåns Nät AB 94,5
19 Ånge Härjeåns Nät AB 94,5
20 Östra Göinge Brittedals Elnät ek för 92,7
21 Dorotea E.ON Elnät Sverige AB 89,7
22 Nordanstig E.ON Elnät Sverige AB 89,7
23 Ragunda E.ON Elnät Sverige AB 89,7
24 Sollefteå E.ON Elnät Sverige AB 89,7
25 Strömsund E.ON Elnät Sverige AB 89,7
26 Timrå E.ON Elnät Sverige AB 89,7
27 Torsås Kraftringen Nät AB 89,1
28 Nynäshamn Nynäshamn Energi AB 88,3
29 Berg Bergs Tingslags Elektriska AB 87,9
30 Karlsborg Karlsborgs Energi AB 87,3
Källa: Nils Holgerssongruppen.

Fakta: Höjning av elnätsavgifter

Klicka här för att öppna hela kartan i eget fönster.

Här kan du se hur elnätsavgiften har ändrats i din kommun. Klicka på kartan för att se pris och förändring. 

Grön färg visar de kommuner där elnätsavgiften har sänkte eller legat stilla. Grönt visar en höjning mellan 0,1 och 5 procent. Lila visar en höjning mellan 5,1 och 10 procent och röd färg markerar en ökning på över 10,1 procent.

Fakta: Nils Holgersson

​I Nils Holgerssonrapporten ”flyttas” en flerbostadsfastighet genom landet för att årligen jämföra kostnaderna för el och fjärrvärme, sophämtning, vatten och avlopp.
Nils Holgerssongruppen består av representanter från HSB, SABO, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och Fastighetsägarna Sverige.

Läs också Elnätsavgifterna slår orättvist Så mycket dyrare har elen blivit i din kommun Så här mycket kostar din sophämtning
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.