Annons

Härjegårdar höjer hyran

Sveg Förhandlingarna om hyrorna för 2016 är klara för Härjegårdars hyresgäster. Såsom de flesta avtal i år så stannade höjningen vid drygt en procent.

Härjegårdars hyresgäster får en höjning av hyran med 0,58% från och med 1 april.

För den fiberdragning som gjordes i fjol till alla lägenheter tillkommer även 30 kronor per lägenhet och månad.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Hyreshöjningen täcker de taxehöjningar på fasta kostnader för el, fjärrvärme och VA som aviserats, säger Härjegårdars vd Stig Holm.

Annons

Räcker det här tillskottet för att hålla boendekvalitén på en bra nivå för hyresgästerna?

– Vi räknar med att hålla ungefär samma nivå på vårt underhållsarbete under 2016, även om behoven är större.

Annons
Läs ocksåVärdens storsatsning: Ett klipp att låta robotar sköta mattornaEn robotgräsklippare i full färd med att trimma en gräsmatta.
Fakta: Härjegårdar Fastighets AB

Härjegårdar Fastighets AB är ett kommunalägt litet aktiebolag med 10 anställda.

Senaste räkenskapsåret gjordes en vinst på 306 TKR.

Bostadsbolagets kontor ligger i centralorten Sveg i Jämtland.

Läs också Planen som ska ta Härjegårdar ur krisen Kartläggning: Så blev hyrorna där du bor - jämför med grannen Tyra i Härjedalen: Höjningen okej men värdens stålbad oroar Härjegårdar höjer hyran

Härjegårdar höjer hyran

Härjedalen Härjegårdar Fastighets AB och Hyresgästföreningen Region Norrland har nu kommit överens om hyrorna för år 2015.

Hyror för bostäder höjs generellt med 1 procent från 1 januari 2015 till 1 april 2016.

Avtalet löper alltså över 15 månader denna gång istället för 12 månader. Anledningen till det är att man vill flytta förhandlingarna och avtalsperioden så att hyreshöjningar kommer att ske 1 april istället för 1 januari hädanefter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är bättre på flera sätt. Januari är nog årets sämsta tänkbara månad rent ekonomiskt att höja utgifterna på. Sedan är det bra att fördela förhandlingarna över året och om man förhandlar en bit in på året så har man förhoppningsvis även fått klart bokslutet som ju är intressant för oss att studera närmare inför en förhandling, säger förhandlare Conny Säker på Hyresgästföreningen.

Annons

Om Härjegårdar skulle vilja byta tillbaka till den ursprungliga avtalstiden baserat på kalenderår så ska det årets förhandlingsöverenskommelse sänkas med 0,45 procent.

– Överenskommelsen känns bra. De yrkade på 1 procent med en avtalstid på ett år, nu blev det istället en procent över 15 månader. Jag vet att de behöver renovera och det är det pengarna kommer att gå till, säger Conny Säker.

Annons
Läs ocksåLagändring prövad: "Oseriösa värdar som struntar i förhandling ska avskräckas"Tvådelad bild med en man i yngre medelåldern i kavaj och en digital tavla från tingsrätten som visar pågående förhandlingar.
Läs också Värden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur" Så blir din hyra i Kalmar län 2024 Ville förhandla hyran själv – blev skyldig 146 000 kronor Efter höga hyresyrkandet från Uppsalahem: ”Många har tunna plånböcker nu”

Härjegårdar höjer hyran

Härjedalen Från och med 1 januari i år höjs hyran för Härjegårdars hyresgäster med i snitt 1,56 procent. Höjningen beror till största del på underhållsbehov.

Bostadsbolaget yrkade inför förhandlingarna med Hyresgästföreningen på 1,8 procent i hyreshöjning.

– Det är ett förhållandevis lågt yrkande och motiveringen att de behöver pengarna till underhåll låter rimlig. Utökat underhåll gynnar ju hyresgästerna, säger Hyresgästföreningens förhandlare Conny Säker som ändå lyckades förhandla ner yrkandet ytterligare.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyreshöjningen som gäller från och med 1 januari 2013 skiljer sig något beroende på om grundhyran inkluderar uppvärmning eller inte och i vilken ort bostaden ligger. Den framräknade snitthöjningen för hela bostadsbeståndet på cirka 1 200 lägenheter är 1,56 procent.

Nya förhandlingar kommer att ske i slutet på 2013 inför nästa års hyressättning.

Annons
Läs också Lagändring prövad: "Oseriösa värdar som struntar i förhandling ska avskräckas" Värden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur" Så blir din hyra i Kalmar län 2024 Ville förhandla hyran själv – blev skyldig 146 000 kronor Efter höga hyresyrkandet från Uppsalahem: ”Många har tunna plånböcker nu”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.