HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hebygårdars hyror klara efter strandning

Uppsala Det drog ut på tiden men nu är Hebygårdars hyror för äntligen 2020 klara. Hyrorna höjs retroaktivt med 1,95 procent från den 1 februari.
Foto: Monika Steczkó/Niklas Lundengård
Lena Jansson Nordin har förhandlat om hyrorna med Hebygårdar.

Förhandlingarna om 2020 års hyror strandade mellan Hebygårdar och Hyresgästföreningen. Hebygårdar begärde en höjning på 5,35 procent vilket Hyresgästföreningen inte kunde acceptera. Hyresyrkandet var det högsta bland de kommunala bostadsbolagen i region Aros-Gävle. Motiveringen till yrkandet var att Hebygårdar anser att bolaget har för låga hyror i jämförelse med andra kommuner.

Ärendet gick vidare till den centrala hyresmarknadskommittén för att avgöras där. Nu står det klart att höjningen för Hebygårdars hyresgäster under 2020 blir 1,95 procent. Eftersom hyresöverenskommelsen är försenad höjs hyrorna retroaktivt från den 1 februari och kommer att trappas in i tre steg.

Läs ocksåStopp i hyresförhandling i Borås - medling i HMK väntar

Hyresgästföreningens förhandlingsledare Lena Jansson Nordin tycker ändå att 1,95 procent är för högt sett till de faktiska kostnadsökningarna, men ser inget annat val än att acceptera medlingsbudet.

Hyresförhandlingarna med Hebygårdar var en av ovanligt många som strandade i region Aros-Gävle inför 2020. Bland de kommunala bostadsbolag som höjer hyrorna från början av året är Hebygårdar sist ut att bli klar.

Läs också Efter hyresbråket - så stor blir höjningen hos Gotlandshem Värden kräver att Karin ska förhandla hyran själv Varbergs Bostad vill höja hyran Aros-Gävles regionordförande Torbjörn Rönnkvist död i covid-19

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.