Annons

Hebygårdars hyror klara efter strandning

Uppsala Det drog ut på tiden men nu är Hebygårdars hyror för äntligen 2020 klara. Hyrorna höjs retroaktivt med 1,95 procent från den 1 februari.
Foto: Monika Steczkó/Niklas Lundengård
Lena Jansson Nordin har förhandlat om hyrorna med Hebygårdar.

Förhandlingarna om 2020 års hyror strandade mellan Hebygårdar och Hyresgästföreningen. Hebygårdar begärde en höjning på 5,35 procent vilket Hyresgästföreningen inte kunde acceptera. Hyresyrkandet var det högsta bland de kommunala bostadsbolagen i region Aros-Gävle. Motiveringen till yrkandet var att Hebygårdar anser att bolaget har för låga hyror i jämförelse med andra kommuner.

Ärendet gick vidare till den centrala hyresmarknadskommittén för att avgöras där. Nu står det klart att höjningen för Hebygårdars hyresgäster under 2020 blir 1,95 procent. Eftersom hyresöverenskommelsen är försenad höjs hyrorna retroaktivt från den 1 februari och kommer att trappas in i tre steg.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästföreningens förhandlingsledare Lena Jansson Nordin tycker ändå att 1,95 procent är för högt sett till de faktiska kostnadsökningarna, men ser inget annat val än att acceptera medlingsbudet.

Hyresförhandlingarna med Hebygårdar var en av ovanligt många som strandade i region Aros-Gävle inför 2020. Bland de kommunala bostadsbolag som höjer hyrorna från början av året är Hebygårdar sist ut att bli klar.

Annons
Läs också Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg Överenskommelse med Västerstaden: Nu slipper hyresgästerna Vilda Västern-hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.