Annons

Helt olika städer – mindre hyresskillnader

Halland Bara fem mil mellan men helt olika städer. Både Blazenka och Ahmad tror att hyrorna är dramatiskt högre i den ena – men riktigt så är det inte.
Foto: Petra Martinsson
Hylte vs Halmstad. I Blazenka Ivanovs kommun Hylte stod i många år lägenheter tomma. Det är inte längre ett problem men trenden är att utflyttningen ökar. I Ahmad Balashs Halmstad är bostadsbristen stor. Förra året nådde kommunen den magiska gränsen 100 000 invånare.

Från torget i Hyltebruk har Blazenka Ivanov inte långt hem. Flera hyreshus ligger kloss på centralortens lilla butiksgata. Enligt statistiken bor hon där länets hyror är billigast. Det har hon inte direkt tänkt på men då det finns folk runtomkring henne som funderar på att flytta, har hon tänkt på att det är dyrare i Kungsbacka eller Halmstad.
– Säkert, Kungsbacka är väl nästan en förort till Göteborg.

Hon har rätt i att snitthyrorna ligger högre där men jämfört med Halmstad skiljer de bara med lite över 500 kronor i månaden. Hylte med cirka 10 000 invånare är den enda kommunen i Halland som inte ligger på den attraktiva kusten.

ANNONSLånestrategier för hyresgäster
Hyltebruk.

 

Annons

Fem mil  åt sydväst breder Halmstad ut sig. Även om det enligt statistiken finns lägenheter här med rimliga hyror är det inget som Ahmad Balash har märkt. Efter ett par år som inneboende fick han äntligen tag på något eget och hyr nu 30 kvadratmeter för 4 000 kronor i månaden.
– Jag tror att det är  mycket dyrare här än på många andra ställen.
Han har en kompis som betalar 6 000 kronor för en nästan lika liten lägenhet.
– Det är dyrt men han är nöjd och tycker att han bor jättefint. Jag skulle aldrig kunna betala så mycket.

Halmstad.

Att hyrorna ska ligga i samma nivå oavsett i vilken stad man bor i tycker Ahmad Balash är bra.
– Alla ska kunna bo, det är väldigt  många som inte har råd med högre hyror.
Blazenka Ivanov håller med. För henne handlar det om rättvisa och samhällsnytta. Får du jobb och vill flytta ska du ha råd till det, pendling och tidsbrist riskerar att splittra familjer.

Annons

Här kan du läsa om halländska hyresnivåer och villapriser.

Läs också Höga villapriser påverkar knappt halländska hyresnivåer Dyra villor påverkar knappt hyresnivåerna i norra Skåne Hyresgäster dras till domstol när värdar strandar hyresförhandlingar Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Skrev sig på obebyggd tomt - misstänks för brott

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.