HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Heta bostadsfrågor på Göteborgs fullmäktige

Göteborg Två heta bostadspolitiska frågor var på tapeten när Göteborgs kommunfullmäktige sammanträdde igår. Omgörningen av Boplats Göteborg klubbades. Samtidigt demonstrerade hyresgäster från Rannebergen utanför.
Foto: Gustaf Görfelt
Hyresgäster från Rannebergen demonstrerade mot planerna att sälja 289 av Bostadsbolagets lägenheter i området till Victoria Park.

”Bostadsbolaget, Victoria Park! Vi är värda mer än mark!” skanderade demonstranterna i hällregnet utanför Kronhuset, där Göteborgs kommunfullmäktige sammanträdde i går.

Som Hem & Hyra tidigare har skrivit så är beslutet om Rannebergen-affären framflyttat till nästa möte den 7 december. Men demonstranterna såg det som en chans att påverka politikerna.

Läs ocksåBeskedet: Nya hyrorna klara för 75 000 hushåll i Göteborg – ”En historiskt hög höjning”Var fjärde göteborgare bor i någon av Framtidens 75 000 lägenheter.

– Vi vill visa vårt missnöje. Jag vill inte att Victoria Park ska ta över i mitt område, jag är nöjd med min lägenhet och behöver ingen lyxrenovering. Politikerna har gått bakom ryggen på oss som bor i Rannebergen, sa Jytte Christensen, som stod med skylten ”Rör inte våra hem” i handen.

Protestlistor med 2 000 namnunderskrifter överlämnades till kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofi Hermansson (S).

Annons

Samtidigt avgjordes en annan bostadspolitisk fråga inne på fullmäktigemötet.

Läs ocksåEn sjungande regionordförande med stort hundintresse

De nya reglerna för Boplats Göteborg klubbades, tillsammans med tilläggsyrkandet från S som tillåter försäljning av sajtens källkod. De privata värdarnas organisation Fastighetsägarna har därmed all möjlighet att enkelt lämna Boplats och bygga upp en egen parallell bostadsförmedling.

V och MP hade reserverat sig mot förslaget i kommunstyrelsen och röstade också för stadsledningskontorets förslag, som inte innehöll tilläggsyrkandet om försäljning av källkoden. Men eftersom de borgerliga partierna ställde sig bakom Socialdemokraterna, var det tilläggsyrkandet som segrade.

Annons

Sverigedemokraterna hade ett tredje yrkande. De ville att ärendet skulle skickas på återremiss för att utreda hur många bostäder som går via förtur till nyanlända invandrare. Det yrkandet röstades dock ned.

Läs ocksåDefinitivt stopp för ombildningar i GöteborgAlina Kato är besviken över att hon inte får ombilda hyresrätten hon bor i i Tynnered till en bostadsrätt. Ylva Ljung är däremot mycket nöjd med att ombildningar nu stoppas i Haga, där hon bor.

LÄS MER:
”De ska få veta att vi finns” – hyresgäster laddar för demonstration

Läs också Vill ha fond för fattiga hyresgäster – nobbas av ministern: "Kostnadskris" Ny hyresprotest i Göteborg – Krystyna, 74: ”Hur ska jag klara mig?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.