Annons

Höga hyreskrav på Österlen

Skåne Flera kommunala bostadsbolag på Österlen vill höja hyrorna med närmare 3 procent nästa år. Det är betydligt högre krav än övriga hyresavtal i regionen som slutat på omkring 1 procents höjning.
Foto: Anna Hultberg

De tre bolag som yrkat på hyreshöjningar från 2018 är:

  • Sjöbohem med 2,75 procent
  • Simrishamnsbostäder med 2,74 procent
  • Ystadbostäder med 2,8 procent

I förhållande till de avtal som redan är klara är det höga yrkanden. I förra veckan blev det klart att kommunala MKB i Malmö höjer hyrorna för sina 22 500 lägenheter med 1,02 procent. Del två i ett tvåårsavtal mellan Hyresgästföreningen och LKF i Lund ger en höjning på 0,73 procent från årsskiftet medan Svedalahem höjer med 0,7 procent och Burlövsbostäder med 0,59 procent.

Annons

– Det är väldigt höga krav från bolagen på Österlen. Förutsättningarna har inte förändrats nämnvärt från i år och då var det ingen av de tre bolagen som fick över 1 procent, säger Thomas Lindgren, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Ystadbostäders vd skriver i ett pressmeddelande att skälet till kravet på höjda hyror är det ökade kostnadsläget i kombination med stort behov av underhåll och reparationer i våra byggnader och yttre miljö. Han varnar även för att det kommer att bli stora effekter för bolaget den dagen de låga räntorna höjs. Ystadbostäder höjde hyrorna med i snitt 0,69 procent i år men hade krävt en höjning med i snitt 1,66 procent. Simrishamnsbostäder hade å sin sida krävt en höjning med 1,8 procent som slutade med en höjning på 0,75 procent medan Sjöbohem höjde hyrorna med 1,75 procent efter att ha krävt en höjning med 2,85 procent.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.