HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Även högutbildade har blivit trångbodda

Nyheter Unga vuxna i dag är betydligt mer trångbodda än deras föräldrar var i samma ålder. Och att utbilda sig ger inte längre samma möjlighet att få en större bostad. Läs Hem & Hyras granskning om Generation trångbodd.

Tiderna har hårdnat för unga vuxna. En rapport som Statistiska centralbyrån, SCB, släppte ­tidigare i år redovisade en till synes ­besynnerlig utveckling: svenskar med högre utbildning har blivit mer trångbodda än svenskar som inte läst vidare efter gymnasiet.

För tio år sedan var tolv procent av landets högutbildade trång­bodda, ­medan 14 procent av befolkningen med gymnasial ut­bildning ­bodde trångt. 2018 var ­situationen den ­omvända. Drygt 15 procent av de högutbildade bodde trångt, ­jämfört med 13 procent hos den andra ­gruppen. Och så har det sett ut de senaste åren.

Läs ocksåGöteborg skulle bli ett föredöme – nu ligger idén om hyrestak i frysboxenManne Lodmark, 27, sparar i dag tusentals kronor i hyra tack vare att Göteborgs politiker begränsade hyresnivån när de anvisade marken för tio år sedan. Men byggnadsnämndens ordförande i Göteborg, moderaten Hampus Magnusson (till höger), tycker inte att modellen fungerar. "Det är farligt att ge sig på den typen av socialistiska lösningar", säger han.

Förklaringen bakom siffrorna är att en stor del av dagens högut­bildade också är unga. Tidigare ­generationer har inte behövt ut­bilda sig i lika hög grad – de kom in på ­bostadsmarknaden i ett mer ­gynnsamt läge och har haft råd med en rymlig bostad även utan högskole­studier.

För det var bättre förr. Unik statistik som Hem & Hyra har beställt visar att trångboddheten vuxit med varje ny generation från 50-­talet och fram till i dag. När dagens 50-åringar var mellan 20 och 24 år gamla bodde knappt 28 procent av dem trångt.

Läs ocksåLuleå lider av växtvärk när näringslivet växer kraftigt

Bland dagens unga ­vuxna i den åldern är motsvarande siffra 33 procent – en ökning med 25 procent. Enligt ett äldre sätt att mäta trångboddhet, så kallad norm två, är ­ökningen generationerna emellan hela 81 ­procent.

Statistiken visar även att skillnaden i ­boende­yta cementeras och stannar kvar i ­vuxen ålder.

Matilda Esselius dröm är att någon gång i framtiden kunna flytta in i en villa likt föräldrarnas, där hon växte upp som liten. Men tills vidare räknar hon med att bo trångt.

Matilda Esselius är 20 år och ­studerar läkar­programmet på Göteborgs ­universitet. Hon bor i studentrum på knappt 20 kvadrat­meter och delar kök med åtta personer. En bostad bara marginellt större än flickrummet i ­föräldrarnas tvåplansvilla.

Slutmålet är att någon dag i vuxen ålder ha ett eget hus.

– Men man måste nog sänka ­förhoppningarna. Jag förväntar mig inte att bo särskilt rymligt om tio år – man får nog vara glad om man har ­någonstans att bo.

Att dagens unga vuxna har en svårare ­bostadssituation än sina föräldrar råder ­inget tvivel om.

Läs ocksåBostadsbristen gör kön till en viktig del av ”fuck off-kapitalet”

– Man pratar väldigt tidigt om hur viktigt det är att spara pengar till boendet. Jag minns att vi hade det samtalet redan när jag var tio, ­berättar Matilda.

Trångboddhet var inte samma problem förr.
När Matildas föräldrar Åse och David Esselius var unga såg bostadsmarknaden annorlunda ut. Något bostadssparande var det inte tal om i ung ålder – det var betydligt lättare att köpa ett hus.

Några sådana samtal existerade inte när hennes mamma Åse Esselius var i samma ålder, vid slutet av 80-talet. Då handlade det mest om att spara till körkort.

– På den tiden var ju 20 000 kronor enorma pengar. Det var aldrig snack om att spara till boende. Men senast i dag hade vi diskussionen med vår 16-åriga son, att han måste spara så att han har 300 000 kronor till en insats.

Åse Esselius tycker synd om dagens ung­domar.

– Det kommer att bli tuffare för våra barn än det var för oss. När man är ­student löser det sig oftast, men att som ung vuxen hitta ett vettigt boende därefter blir svårare.

Fakta: Se hur trångbodd din generation var vid respektive ålder
Födelseår Andel trångbodda i åldern 20-24 år Andel trångbodda i åldern 25-29 år Andel trångbodda i åldern 30-34 år Andel trångbodda i åldern 35-39 år
Född 1950-59 29 procent 28-29 procent 20 procent 20-23 procent
Född 1960-69 28 procent 27-29 procent 23 procent 21-23 procent
Född 1970-79 30-32 procent 32-33 procent 21-22 procent 22-26 procent
Född 1980-89 33-34 procent 34 procent 25-28 procent 28 procent
Född 1990-99 34-35 procent 33 procent Ej tillräckligt gamla Ej tillräckligt gamla

*Fler än en boende per rum (sovrum), kök och vardagsrum oräknade. Sammanboende delar sovrum. Procentsatsen anger andel trångbodda.

Källa: SCB/Hem & Hyra

Läs också Stödet som ger miljonärer lägre hyra – så spenderades statens bostadsmiljarder Flytt till fast jobb - ändå får inte Amanda näringslivsförtur

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.