Annons

Höjd medlemsavgift en kassako i väst

Västra Götaland Det blev nytt medlemsrekord igen, trots höjd avgift. Vid helgens årsmöte kan Hyresgästföreningen i Västra Sverige summera ett fjolår i ekonomisk medvind.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Senast regionfullmäktige i Västra Sverige samlades var i december förra året. Då vållade valet av stämmoombud och föreningsgränser het debatt.

Egentligen skulle Hyresgästföreningen region Västra Sverige gå med över 2,7 miljoner kronor i förlust i fjol, enligt budgeten. I stället blev det ett överskott på drygt 2,4 miljoner kronor.

Då ingår dessutom förra årets kostnader för det nya regionkontoret i Göteborg och den publika delen Arena: Första Lång, där pengarna hela tiden har tagits från regionens eget kapital.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nyckeln till framgång är att föreningen har vuxit med ungefär 450 nya, betalande medlemmar under fjolåret – återigen nytt medlemsrekord. Detta trots att medlemsavgiften höjdes med tio kronor i april förra året, och numera är 85 kronor i månaden.

Annons

Den höjda medlemsavgiften har i sin tur ökat intäkterna med åtta miljoner kronor.

Hyresgästföreningen lyfter fram flera regionala framgångar i 2017 års verksamhetsberättelse. En av dem är förhandlingsuppgörelsen på Långströmsgatan. Den var omdiskuterad när det begav sig. Men att lyckas få till renovering i flera olika hyresnivåer var trots allt en seger, anser Hyresgästföreningen.

Annons
Läs ocksåKamp om ordförandeposten i Storgöteborg

Höstens bostadskongress i Göteborg är en annan höjdpunkt i föreningens bostadspolitiska arbete, enligt verksamhetsberättelsen.

Fakta: Hyresgästförenigen region Västra Sverige
  • Har sitt nav i Göteborg men omfattar ytterligare tolv kommuner, från Varberg i söder till Stenungsund och Orust i norr.
  • Nästan 77 000 västsvenska hushåll är medlemmar.
  • Rymmer 13 hyresgästföreningar, varav sju i Göteborg. Cirka 200 lokala hyresgästföreningar, cirka 130 gårdsföreningar.
  • Läs mer om debatten på regionfullmäktiges senaste möte här.
Läs också Västsvensk kritik mot Hyreskommissionen Minusbudget på tio miljoner klubbad i Storgöteborg Starkt stöd för omvald Ronny Bengtsson i Storgöteborg Tio år efter striden: Pennygången tvingade Hyresgästföreningen att tänka nytt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.