Annons

Hopp om låga hyreshöjningar även 2018

Gävleborg Snart startar förhandlingarna om nästa års hyror. Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle hoppas på ännu ett år med låga eller inga hyreshöjningar.
Foto: Monika Steczkó
Under hösten börjar Hyresgästföreningen förhandla hyrorna för nästa år med bostadsbolagen.

De kommunala och privata bostadsbolag som vanligtvis justerar sina hyror från den 1 januari brukar förhandla om hyrorna med Hyresgästföreningen under hösten. Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle har ännu inte fått in några yrkanden från bostadsbolagen, men däremot har en hel del påkallanden om förhandling kommit in, de flesta från de kommunala bostadsbolagen i Västmanland och Gävleborg.

De senaste två åren har hyrorna i region Aros-Gävle och landet i stort höjts måttligt eller i vissa fall inte alls. Mårten Gulin, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle som innefattar Uppsala län, Västmanland Gävleborg samt Norrtälje kommun, hoppas och tror på att trenden håller i sig även 2018.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Det förutsätter jag. Möjligtvis kommer det att finnas lokala skillnader, om till exempel vattentaxan i Norrtälje drar iväg kommer det att få lokal påverkan.

Annons

Räntorna är låga och bostadsbolagens ekonomi är fortsatt stark.

– Det kommer inte att vara någon större skillnad mot i fjol när det gäller att äga och förvalta fastigheter. Räntan kommer att gå upp, men det kommer vi att märka först 2019-2020, säger Mårten Gulin.

Läs ocksåRekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procentHyreshöjningar, kostnadsökningar, dyrare, dyrtider

En tendens som oroar honom är kommunala bostadsbolag som vill sälja lägenheter ur sitt bestånd. Under hösten gick till exempel Enköpings hyresbostäder, EHB, ut med att de tänker sälja två trettonvåningshus.

Annons
Mårten Gulin.

– Många bolag har starkare ekonomi nu än de någonsin haft. De har noll vakanser och det finansiella kostnadsläget är lägre än någonsin. Ändå väljer de att sälja i stället för att äga och förvalta. Det är ett frågetecken för mig, säger Mårten Gulin.

Läs också Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.