Annons

Hyrde ut 57 gånger via Airbnb – sägs upp på grund av överhyra: ”Bara dumheter”

Malmö Han tog 823 kronor per dygn för rummet han hyrde ut via Airbnb. Nu vill hyresvärden riva hyreskontraktet för mannens femma i centrala Malmö. Värden anklagar mannen för att ha hyrt ut svart och till överhyra. "Det här är rena katastrofen för mig", säger 57-åringen.
Airbnb och pengar.
Foto: Gry Ellebjerg/Pixabay

Malmöbon hyrde ut ett av lägenhetens fem rum via uthyrningssajten Airbnb. Det skulle han aldrig ha gjort enligt hyresvärden. Nu är han uppsagd. Värden anklagar mannen för omfattande uthyrning och dessutom till överhyra. Men någon förvarning fick mannen aldrig innan uppsägningen damp ner i brevlådan.

– Jag är 57 år gammal och hyfsat reko person. Det här är rena katastrofen för mig. De kunde kanske lyft luren och sagt att jag gjorde fel. I stället fick jag bara: ”hej, du är vräkt”. Jag är så förbannad, säger mannen, som vill vara anonym under tiden rättsprocessen mot honom pågår.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Värden har vänt sig till hyresnämnden som kommer att pröva fallet.

– Jag kommer inte ge upp utan ta striden. Den förra ägaren sa dessutom okej till enstaka uthyrningar. Och jag visste inte att den nya hyresvärden hade andra regler, säger mannen.

Sal i hyresnämnden i Malmö.
Fallet ska prövas av hyresnämnden i Malmö.

Likställs med hotellverksamhet

Att uthyrningen enbart gällde ett rum som hyrdes ut vid enstaka tillfällen, och inte hela bostaden, spelar ingen roll enligt hyresvärden, som vill riva hyreskontraktet för gott. Uthyrningen är att likställa med hotellverksamhet, anser hyresvärden.

Annons

– Det är bara dumheter att kalla det här för hotellverksamhet, säger mannen.

Enligt hyresvärden Willhem fastigheter handlar det om ett stort antal uthyrningar. I sin ansökan till hyresnämnden skriver hyresvärden att mannen har fått närmare sextio omdömen på Airbnb:s sajt. ”Alla gäster kan inte heller förväntas skriva omdömen efter sin vistelse varför det är sannolikt att det i praktiken rör sig om ännu fler upplåtelser”, skriver värden dessutom.

Men den beskrivningen håller mannen inte med om.

Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

– Jag har hyrt ut rummet några enstaka gånger per år i nio år. Det började med att jag hyrde ut till ukrainska soldater som var på rehabilitering i Sverige. Jag ville hjälpa till och sedan har det fortsatt, säger mannen.

”De vill bara höja hyran”

En del av värdens bevisning är annonsen från Airbnb och de omdömen som mannen har fått av de som hyrt rummet. På bilder syns en lägenhet med vitmålat trägolv, högt i tak och spegeldörrar. Bostaden ligger centralt i Malmö och rummet har kostat 823 kronor per dygn.

Annons

Hyresvärden har reagerat på hyresnivån. Enligt hyresvärdens beräkningar borde hyran snarare ha legat på 195 kronor dygnet, med tanke på storleken på lägenheten, månadshyran på drygt 15 000 kronor och att det är två personer folkbokförda på adressen som båda bidrar till hyran. Att mannen har tagit ut en överhyra är ytterligare ett skäl för uppsägning, menar värden.

Läs ocksåJohan hyrde ut via Airbnb - blev uppsagd utan förvarning: "Jävligt obehagligt"Hyresgästen Johan Moritz i Malmö och ett rivet hyreskontrakt.

– Jag har verkligen inte tjänat några stora pengar på det här. Jag tycker det är ett vidrigt beteende från hyresvärden. Det här handlar om att de vill tömma lägenheten för att kunna renovera den och sedan höja hyran, säger den nu uppsagda mannen.

Hem & Hyra har tidigare berättat om en kvinna i Lund som under sju års tid hyrde ut ett rum i sin lägenhet mer än 100 gånger. Hon tvingades flytta från lägenheten där hon bott i trettio år efter beslut i både hyresnämnd och hovrätt.

Fakta: Hyra ut till inneboende? Tänk på det här!
  • Du måste själv bo i lägenheten och vara skriven på adressen.
  • Hyran måste vara skälig, annars kan du förlora hyreskontraktet bara på den grunden. Den inneboende ska betala en hyra som står i proportion till den del av lägenheten som han eller hon hyr.
  • Du har rätt till att ha inneboende i din lägenhet. Men enstaka och inte självklart flera per månad.
  • Känner du dig osäker? Prata med hyresvärden eller Hyresgästföreningen!
Läs också Hyresgäst riskerar fängelse för Airbnb-uthyrning – nytt åtal testar lagen Supervärd kan förlora lägenhet – nöjda Airbnb-turister används som bevis Hyresgästen varnades för att hyra ut via Airbnb – kan tvingas flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.