Annons

Hyrde ut bostäder i andra hand för sexhandel – dömd lägenhetshallick åtalas igen

Malmö Malmöbon, en mellanhand på bostadsmarknaden, har haft tillgång till en rad lägenheter i Sydsverige som han hyrt ut i andra hand. Enligt åklagaren har målgruppen varit prostituerade som mannen tjänat hundratusentals kronor på. Nu åtalas 37-åringen för grovt koppleri och penningstvättsbrott.
Svart överhyra

Den som hyr ut en lägenhet kan vara direkt ansvarig för vad som händer där. Den tanken ligger som grund för åtalet om grovt koppleri som nu riktas mot den 37-årige malmöbon. Åklagaren menar att mannen har varit fullt medveten om att lägenheterna som han hyrt ut skulle användas som bordeller.

Åtalet är ovanligt eftersom det är så pass tydligt knutet till just hyrda lägenheter. Kopplerilagstiftningen brukar oftast användas mot personer som transporterar, organiserar eller tar betalt för prostituerade och deras arbete. Nu är bostäderna i fokus. Hem & Hyra rapporterade om den ovanliga härvan tidigare i år.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Hundratusentals kronor i vinst på prostituerades hyror

37-åringen ska enligt åtalet ha kontrollerat fem lägenheter i Malmö och två i Göteborg och Jönköping. Han ska ha hyrt ut lägenheterna under 2021 för 1000 kronor per dag till prostituerade. Detta ska ha gett en vinst på 10 000 per bostad och månad, en totalvinst på 300 000 kronor.

Två åtalspunkter rör penningtvättsbrott, varav grovt i ett fall, och 525 000 kronor som hittades i mannens lägenhet. Enligt åklagaren var det svarta brottspengar.

Annons

Läs ocksåHyresvärden om sexhandeln i sitt hus: ”Det är för jävligt”Lars Idoff, vd Idoff Fastighets AB

En 50-årig man som ska ha hjälpt till med uthyrningar åtalas även han för koppleri. Samtidigt ställs sex män från Skåne inför rätta för sexköp i lägenheterna i Malmö.

Dömdes för bordeller i Malmö och Helsingborg

Det är inte första gången 37-åringen pekas ut på detta sätt. Han dömdes mot sitt nekande för koppleri förra sommaren i en snarlik härva, den domen är överklagad men har ännu inte tagits upp i hovrätten. Det tidigare fallet har stora likheter med det som nu ska avhandlas i Malmö tingsrätt. 37-åringen hade då hyrt ut lägenheter i Malmö och Helsingborg för prostituerade från Ungern.

Annons

Det rörde sig bland annat om en hyresrätt i Helsingborg, som mannen senare kastades ut från efter att prostitutionen hade avslöjats. Utöver det en lägenhet i en bostadsrättsförening i centrala Malmö som hade hyrts ut svart i flera led.

Läs ocksåSexhandel, skatteslarv och ocker – här är hyresbordellen mitt i MalmöSexhandel i hyreshus

Polisen gjorde razzior på båda adresserna. Flera män har dömts för att ha betalat för sex, eller försökt, i båda lägenheterna. Två ungerska hallickar har även dömts till fängelse för koppleri.

Läs också Man åtalas för bedrägeri – så lurade han flera personer på tiotusentals kronor Arbetslös 37-åring hade fyra extralägenheter för prostituerade – döms till fängelse 63-åring döms för svart överhyra – men går plus ekonomiskt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.